Anasayfa / Bilgi Bankası / Kauçuk fiyatlarındaki art arda zamlar ,mobilya sektörüne sekte vurdu.

Kauçuk fiyatlarındaki art arda zamlar ,mobilya sektörüne sekte vurdu.

Başta kauçuk olmak üzere Petro kimya ürünlerine gelen art arda zamlar özellikle koltuk imalatçılarının, mobilya boyacılarının dolayısı ile mobilyacı esnafın belini büktü.Özellikle Siteler mobilyacıları etkilendi.

Bunun nedeni ise , 3 ay önce alman Basf fabrikasının yanması bahane edilerek, kauçuğa ard arda zam yapılıyor.
Türkiye 3. Sınıf kalitede petrolden bile elde edilebilen kimyasal ürünler konusunda hala aşama kaydededemedi ve dışarıya bağımlı olmayı sürüdürüyor.
Sanayi Bakanlığı Urfa ile Batman arasında bölgeye Petro Kimya Tesisleri kurulacağının müjdesini vermişti ama halen hayata geçirilemedi.

Bildiğimiz gibi Petrokimya Sanayi, petrol rafineri ürünleri ambalaj elektronik otomotiv inşaat tekstil ve tarım gibi birçok sektöre girdi sağlayan lokomotif bir sektördür.
Özellikle mobilya sektöründe çokça kullanılan kauçuğun hammaddesi olan poliüretanın sanayisidir. Fakat bu kadar büyük önem taşıyan bir sanayi dalı ülkemizde maalesef ihmal edilmiş veya edilmesi sağlanmıştır. Bir zamanlar bu sektöre yatırım yapmak için çalışmalara başlayan Merhum Özdemir Sabancı’nın öldürülmesi bile bu konuda Türkiye’nin önünü tıkamaya çalışan dış güçlerin var olduğunu düşündürmektedir.
Sadece kauçuk Dünyada 400 milyar dolar ihracatı aşan bir sektör.
Hammadenin %50 sini çinli PolYol firması elinde bulunduruyor, %40’ı TTİA firmasında %10 ‘u ise Nijeryalı Amni İnternational firmasında. %90 Hammadde, %10 İşçilik ile piyasaya sürülen bu hammadde üzerinde işlem yapıp kauçuk ve poliüretan olarak piyasaya süren Alman Bayer fabrikasında 70 bin, Basf Fabrikasında 58 bin kişi istihdam ediliyor. Üretim yapan diğer ülkeler sırası ile Almanya, Hollanda, Amerika. Macaristan’da ise Çinliler üretim yapıyor, Ukrayna, Rusya kendi iç piyasa ihtiyacını karşılayacak kadar üretim hattına sahip.
Peki bu kadar üretim merkezi varken neden kauçuğa %100 üzerinde zam geldi ve gelmeye devam ediyor? Çin şu an dünya piyasasından hammadde topluyor, fiyatı 3 euro olan hammaddeyi alıp 6 euro seviyesinde satıyor. Çin piyasaya hakim olma çabalarına devam eder, hammadde üretimi yapan birkaç ülke Çin’e çanak tutar ve biz Petro kimya sanayinde hala bir adım atmazsak, plastik, naylon, boya, kauçuk, gibi sanayimizin demirbaşı olan ürünlerde anormal yükselmeler devam edecek. Yani petrokimya sanayinde çıkar savaşı var , ne yazık ki bu da Türkiye de kauçuk sektörünün gelişmesini büyük ölçüde engelliyor.

Diğer Haber

TBMM’de 23 Nisan resepsiyonu düzenlendi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'nin açılışının 104. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir