Anasayfa / Kauçuk / Kauçuk Sünger Köpüğü Oluşumu ve Kullanımı

Kauçuk Sünger Köpüğü Oluşumu ve Kullanımı

Kauçuk Sünger Nedir

Kauçuk Süngerler M.Ö. 500 yılı medeniyetlerin su geçirmez evlerine kauçuk ağacından beyaz saplar kullanılarak, duvarlar içindeki ısısını muhafaza olarak  başlamıştır. 1900 yılında sentetik kauçuk patenti alındı. Bugün sentetik kauçuk poliüretan köpükler ürünleri içinde kullanılır.

Kauçuk köpük insanlar için bir yarar ve geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Kauçuk köpükler iki tip kullanımda bulunmaktadır. Bu iki tip esnek köpük ve sert köpüktür. Esnek köpük, mobilya, araba koltukları, duvarları izole ve hatta giydiğimiz ayakkabılarda kullanılır. Sert sünger ise dondurucular, soğutma kamyonları, binalarda yalıtım için kullanılır.

Kauçuk Sünger Köpüğü Üretimi

Kauçuk köpük üretimi için teknik bir süreç mevcuttur.

İlk adım malzeme hazırlıktır. Kullanılan malzeme, genellikle tankerlerle teslim edilir. Oradan kimyasallar karıştırılarak hazır olana kadar bekletilir ve tankların içine pompalanır.

İkinci adım ise karıştırma işlemidir. Her kimyasalın tam miktarını ölçmek için bir karıştırma tankı içine pompalar. Daha sonra karıştırılır ve bir kayış üzerine dökülür.

Üçüncü aşamada boyunca kayış hareket ettiğinde, köpük daha küçük parçalar halinde kesilmiş yer alır. Kauçuk köpüğü kesildikten sonra on iki saat beklemesi sağlanır.

Bu noktadan sonra köpük tüketici tarafından ihtiyaç duyulan ürün haline getirilir. Ürün yapıldıktan sonra fiziksel özelliklerini kontrol etmek için bir dizi denetim ve test süresi vardır.

Kauçuk Sünger Köpüğün Geri Dönüşümü

Hazırlanan malzeme sürecinde oluşan atıklar geri dönüşüm yoluyla halledilir. Geri dönüşüm işlemi giderek gelişen bir sektördür. Küçük parçalar halindeki köpük parçalar, yeni kauçuk köpüklerin oluşumda kullanılmaktadır.

Kauçuk köpüğün geri dönüşümü için başka bir yolu daha vardır. Küçük parçalar halinde kıyarak; mobilya yastıklarında ve araba koltuklarında kullanılmaktadır.

Daha iyi ve yeni teknoloji ile kauçuk köpük önümüzdeki zamanlarda zengin bir geleceği olacaktır.

Diğer Haber

Manisa’da plastik fabrikasında yangın paniği!

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üretim yapan plastik kasa fabrikasında yangın çıktı. Çıkan yangında 50 bin plastik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir