Anasayfa / Bilgi Bankası / Petkim, neden kauçuk üretemediğini açıklayarak noktayı koydu.

Petkim, neden kauçuk üretemediğini açıklayarak noktayı koydu.

Socar Türkiye Genel Müdürü Zaur Gahramanov, Azerbaycan’ın ve Socar’ın dünyanın birçok ülkesinde yatırımları olduğunu, ancak 18 milyar dolarla en büyük yatırımı Türkiye’ye yaptıklarını söyledi. Şimdiye kadar bu programın 9.5 milyar dolarlık kısmının yapıldığını, kalanın da izleyen yıllarda yapılacağını ve 2020 gibi de tamamlanmış olacağını belirtti. Gahramanov, dampingli ucuz ithal ürünler yüzünden otomotiv yan sanayinin talebi olan kauçuk üretimine giremediklerini, konuyu hükümete götürdüklerini söyledi.

Dünya Gazetesi’nden İbrahim Ekinci’nin haberine göre, Zaur Gahramanov, geçen yıl nisanda Kenan Yavuz’dan görevi devraldıktan sonra düzenlediği basın buluşmasında Socar Türkiye’nin yol haritasını anlattı. “Biz Türkiye’ye 4-5 yıl için bakmıyoruz. Uzun süre buradayız. Yatırımlarımız devam edecek. TL ve Manat’ta yaşanan değer kayıpları bu planımızı etkileyecek şeyler değil” diyen Gahramonuv, şöyle devam etti:

 

Zaur Gahramanov, özellikle oto yan sanayinden gelen kauçuk talebini, üretim potansiyeli olduğu halde realize edemediklerini söyledi. Gahramanov, “Ekonomi Bakanlığı ve Maliye ile konuşuyoruz. Türkiye bazı ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yaptı. Bu ülkelerde piyasaya gümrüksüz ucuz kauçuk girmeye başladı. Biz adil rekabetten kaçınmıyoruz ancak dampingli fiyatla piyasaya Güney Kore ve İran’dan kauçuk giriyor. Biz üretime ekonomiyle bakıyoruz. Kauçuk üretimi bu şartlarda ekonomik değil. Hükümetle konuşuyoruz. Bizi dinliyorlar. Geçtiğimiz 28 Aralık’ta da bir görüşme yaptık. Normalde bu konular uzun zaman alır ama bize iki üç ayda cevap vereceklerini söylediler. Şu anda kauçuk tamamen dışarıdan geliyor. Hükümetten beklentimiz buradan gelen ürünlere bir vergi konulması yönünde. Aksi halde bizim bu alanda iş yapmamız sürdürülebilir değil. Vergiyle rekabet daha adil olursa, o zaman biz de tekrar bu alanda işlerimizi sürdürebiliriz.”

Petkim, 2001’e kadar Yarımca’da kurulu Petkim Kauçuk AŞ’de üretim yapıyordu. Bu tesisler ÖİB tarafından 2001’de Tüpraş’a devredildi. 2005’te de kapatıldı. Kauçuk üretim makine ekipmanı da Aliağa’ya taşındı. 2008’de özelleştirme ile SOCAR’a geçen Petkim’in Aliağa Tesisleri’nde kauçuk üretimi için potansiyel var. Şirket, Aliağa’a üretilen C4 yan ürününden kauçuk üretimi yapılması üzerinde duruyor. Ancak üretemiyor çünkü piyasaya ucuz, dampingli fiyatlarla kauçuk giriyor.

 

Diğer Haber

KOBALT SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI

Kobalt Sülfat geviş getiren hayvanlar, yani sığır, koyun, Keçi için hayati öneme sahiptir. Kobalt Sülfat, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir