Anasayfa / Ekonomi / Emekliler isyanda Ankara’ya doğru yola çıkıyorlar.

Emekliler isyanda Ankara’ya doğru yola çıkıyorlar.

Her geçen gün yükselen gıda fiyatları, katlanarak artan zamlar ve sağlık için yapılan ödemeler tüm ülkenin ana gündemi olurken maaşları asgari ücretin dahi altında olan emeklilerin yaşamı giderek daha da zorlaştırıyor.

Son yıllarda emekli aylıkları hem milli gelirin hem de asgari ücret artışının çok altında kaldı. Emekli aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının dahi çok altında bulunuyor. Pahalılığın yükünü ise en çok çeken emek kesimi emekliler oluşturuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre 13 milyonu aşkın emekliler her geçen gün eriyen maaşların artırılması ve haklarının iyileştirilmesini istiyor.

Artan pahalılığa karşı sesini yükseltmeye başlayan emekliler, ülkenin dört bir yanından yürüyüşe geçiyor. Demokratik kitle örgütleri ve halkın davet edildiği yürüyüşün Karadeniz kolu Hopa’dan, Akdeniz kolu Mersin ve Antalya’dan, Ege kolu İzmir’den, Marmara kolu İstanbul’dan ve İç Anadolu kolu Kayseri’den başlayacak. Yürüyüşün sonunda emekliler, 16 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara Anıt Park’taki mitingde buluşacak.

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ve Tüm Emekli-Sen Sekreteri Mukaddes Tunca hem mitingi hem de emeklilerin yaşadıkları zorlukları BirGün’e anlattı.

EN YOKSUL KESİM

Düşük emekli aylıkları ve emeklilerin yaşadığı sorunların ortaya çıkış sürecini anlatan Ergen, “20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren neoliberal politikalarla birlikte özelleştirmeler yapıldı. Emekli maaşlarının da bu paralelde azaltılması yoluna gidildi. 2000’de o zamanki hükümet emekli olacakların maaşında indirim yaptı. 2008 yılında da mevcut AKP hükümeti tarafından Sosyal Güvenlik Reformu denilerek emekli olanların maaş bağlanma oranını yüzde 65’ten yüzde 28’lere kadar indirdi. Emekçiler 700-800 lira maaşla emekli oldu. Sonradan 2 bin 500 liraya yükselttiler. Her üç emekliden ikisinin maaşı 3 bin lira altında” ifadelerini kullandı.

Ergen’e göre emekliler işsizlerden sonra en yoksul kesimi oluşturuyor. Ekonomik sorunların emekliler için büyük bir yük olduğunu ifade eden Ergen şöyle konuşuyor: “Emeklilerin satın alma gücü çok düştü. Emekliler yoksullukla ve açlıkla boğuşuyor. Açlık sınırında olanların yarısını emekliler oluşturuyor. Bu şekilde geçinmek mümkün değil, korkunç bir yoksullaşma var.”

Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasının önünde de engeller bulunuyor. Bu durumun hak gaspına yol açtığına dikkat çeken Ergen, şöyle konuştu: “Emekli sendikalarının önüne engeller çıkarılarak bu sendikalar kapattırılıyor. Uluslararası sözleşmede emeklilerin ve isteyen herkesin sendika kurma hakkı var. Bu hakkımız yargı eliyle de engelleniyor. Emeklilerin sendika kurmasının önündeki engeller kaldırılmalı.”

Tüm Emekli-Sen Sekreteri Mukaddes Tunca da emeklilerin çok zor zamanlardan geçtiğini söyledi. Özellikle gıda enflasyonu altında ezilen aylıklara dikkat çeken Tunca, bayram ikramiyelerinin harçlığa dönüştüğünü belirtti.

2018 yılından bu yana Kurban ve Şeker Bayram’ında verilen emekli ikramiyeleri geçen yıl Kurban bayramında bin 100 lira olarak hesaplara geçti. Bu yıl ise emekli ikramiyesinin yüzde 36 olan yıllık enflasyon rakamı oranında artması, 1100 lira olan ikramiye tutarının 1500 liraya yükselmesi bekleniyor. Ancak CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, emeklilerin bayram ikramiyesinin asgari ücret tutarına yükseltilmesi için kanun teklifi verdi.

Tunca, emeklilerin birçok talebi olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Sağlıkta katkı payı çok fazla ve maaşımızdan kesiliyor. İnsanca yaşamak ve diğer ülkelerin emeklileri gibi rahat olmak istiyoruz.Emeklilerin en büyük sıkıntısı maaşın az olması ve geçinememek. Biz maaşlarımızı yıllarca çalışarak kazandık ama bu maaş bize lütuf gibi görülüyor. Çocukları okuyan, kirada oturan emekliler var. Onların durumu daha da kötü.”

Tunca, düşük aylıklar nedeniyle emeklilerin evlerinden çıkmaya korktuğunu söyleyerek “Alışveriş yaptığımızda üç gün önce aldığımızı bugün aynı fiyattan alamıyoruz. Elektrik doğalgaz zaten belimizi büküyor. Fırını bile açamayacak duruma geldik. Her şeyi kısıtlıyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmalı” dedi.

SODYUM LİGNOSÜLFONAT nEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Sarı kahverengi Sodyum Lignosülfonat toz tamamen suda çözünür, doğal olarak yüksek molekül ağırlıklı polimerlerin anyonik sürfaktanları, sülfo ve karbolsil grubu bakımından zengindir ve daha iyi suda çözünürlüğe, sörf aktivitesine ve dağılma kapasitesine sahiptir. İnşaat, seramik için kullanılabilir.Sodyum Lignosülfonat Metalurji endüstrisi, petrol endüstrisi, yangın geciktirici malzemeler, kauçuk vulkanizasyonu, organik polimerizasyon, aynı zamanda hayvan yemi katkı maddeleri olarak antimikrobiyal ve koruyucu özelliklerinden dolayı kullanılabilecek mineral tozu, kimya sanayi tekstil endüstrisidir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

SODYUM LİGNOSÜLFONAT KULLANIM ALANLARI

·  Sodyum Lgnosülfonat Bitkilerde, hücre çeperi içerisinde bulunan lignin, selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlar. Kâğıt yapımında kullanılmaz fakat kâğıt üretiminin yan ürünüdür. 2 ve 3 sınıf kâğıtlarda (teksir kâğıtları,saman kâğıt gibi sarı kâğıtlarda) bolca bulunur. Lignin zamanla bozunarak kağıdın ömrünü kısaltır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

·  Sodyum Lignosülfonat Bitki dokularının birçoğu karbonhidratlar ve yabancı bileşenlere ilaveten lignin olarak isimlendirilen amorf ve polimer bir madde içerirler. Olgun ağaç dokusunda lignin miktarı % 18 ila % 38 arasında değişir.Lignin değişik oranlarda ot ve çimenlerde de bulunur.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

· Sodyum Lignosülfonat Canlı bitkilerde ligninin biyolojik rolü,hücre duvarının selüloz ve diğer karbonhidratlarıyla mükemmel bir direnç ve dayanıklılığa sahip bir doku meydana getirmektedir.Ligninle diğer iki grup doğal polimerler olan karbonhidratlar ve proteinlerin kimyasal özellikleri birbirlerinden oldukça farklıdır.Örneğin;ağaç ligninleri öncelikle aromatik bir yapıdadırlar ve bilinen çözücülerde kolay kolay ve hemen hemen tümüyle çözünmezler. Monomer ünitelere hidrolizleri mümkün değildir ve diğer doğal polimerlerin en önemli özelliği olan düzgün yapıdan yoksundurlar.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,dermag deri tabaklama,deri kimyasalları,nanotozlar,pars alüminyum pasta,ferro alaşım tozları,nanomikron tozlar,nital solüsyonu,kral suyu,ferro alaşım tozları,nikel tozu,kalay tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Schneider Electric ve Elder, dijital şebekeler üzerine etkinlik gerçekleştirdi

- Schneider Electric Türkiye, Orta Asya Bölge Başkanı İsmail Yamangil: - "Elektrik şebekelerini, yeşil enerji kaynağı olan elektrik enerjisine artan talep dolayısıyla sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı olarak görüyoruz"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir