Anasayfa / Ekonomi / Enerji’de yatırımcıya ‘süper izin’ dönemi

Enerji’de yatırımcıya ‘süper izin’ dönemi

Türkiye’nin Enerji Dö­nüşümü ve Yenile­nebilir Enerji Stra­tejisi’ni açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Al­parslan Bayraktar, enerji­de önemli bir dönüşüm baş­lattıklarını söyledi. Enerji­de 2035 vizyonunu paylaşan Bakan Bayraktar, 2035 RES-GES kurulu güç hedefi­ni dört kat artırarak 120 bin MW’a çıkardıklarını bildir­di.

2035 yılına kadar enerji­de dönüşüm için 108 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu açıklayan Bakan, Eylül 2024 itibarıyla toplam kurulu güç içinde yüzde 59 paya sahip olan yenilenebilir enerjide yeni yatırımların önünü aç­mak için düğmeye bastıkla­rını kaydetti. Bugünkü tablo­da yatırım sürecindeki kapa­sitenin yaklaşık 70 bin MW olduğunu açıklayan Bayrak­tar, yatırımcının elindeki bu kapasiteyi acil hayata geçir­mek için harekete geçtikle­rini belirtti. 2035 hedefine ulaşmak için yıllık 7 bin 500- 8 bin MW’lık kurulu gücü devreye almak gerektiğini anlatan Bayraktar, “2024’te 2 bin MW ile başlıyoruz” de­di.

Bakan Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre, yeni dönemde güneş, rüzgar enerji santra­lı lisansları için YEKA (yeni­lenebilir kaynak alan) mode­li değiştirildi. Bakan Bayrak­tar’ın aktardığına göre, YEKA ihalelerinde yarışma mode­line geçilecek, her yıl güneş ve rüzgârda 2 bin megavatlık ihale yapılacak. 28 Ekim’de bin 200 megavatlık 5 RES, 4 Kasım’da da toplam 800 me­gavatlık 6 GES ihalesi duyu­rulacak. RES ihalesi 28 Ocak 2025’te, GES ihalesi ise 4 Şu­bat’ta yapılacak. Bunun için ÇED gibi süreçler, ‘süper izin’ mekanizmasıyla kısaltılacak.

YEKA’daki yeni mode­li “Geçmişte yaşadığımız bü­tün tecrübeleri dikkate ala­rak optimum bir model orta­ya koymaya çalıştık” diyerek anlatmaya başlayan Bakan Bayraktar, yeni YEKA mode­li ile kurulacak rüzgar enerji santrallerine (RES) ilk 72 ay süresince üretecekleri elekt­riği serbest piyasa fiyatların­dan sisteme satabilme imkanı tanınacağını açıkladı.

Bakan Bayraktar, “Serbest piyasada kilovatsaat fiyatı 4.95 cent’in altına gelirse bunu koruyaca­ğız diyoruz. Elbette bu biraz sistemin santrallerin hızlı şe­kilde devreye alınmasıyla bazı projelerde üç-dört yılda, yatı­rım döneminde biraz daha ge­lir arttırıcı bir model öngör­dük. Sonraki 20 yıllık süreçte, ihalede oluşan fiyat neyse, o fi­yattan alım garantisini vermiş olacağız” dedi.

Bakan Bayrak­tar, YEKA modelinde taban fi­yat garantisi verilmesinin ge­rekçesini anlatırken, “Çünkü finansmanın sağlanabilecek bir noktada olması gerekiyor ki, bekleyenler, vazgeçilenler, askıda kalanlar olmasın isti­yoruz. Eğer fiyat tabana indik­ten sonra da hâlâ yarışma de­vam ediyorsa, lisans üzerin­den, kapasite bedeli üzerinden bir yarışma yapılacak” açıkla­masını yaptı.

YEKA’larda döviz bazlı fi­yat garantisi ve asgari yerli­lik şartları koyulacağını akta­ran Bakan, uluslararası yatı­rımcıları da çekebilmek için uluslararası tahkim olacağı­nı belirtti. YEKA projelerin­de yarışmacılardan iletim be­deli istenmeyeceğini ileten Bayraktar, bunun baştan ka­mu eliyle ödenip daha sonra YEKDEM’den geri alınacağı­nı söyledi.

Diğer Haber

Kasım ayı petrol üretiminde tarihi rekor

Türkiye, kasım ayında ham petrol üretiminde tarihi bir rekora imza attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir