Anasayfa / enerji / Türkiye, AB’nin sınırda karbon düzenlemesi için imalat sanayisinde sera gazı salınımının azaltılmasını destekleyecek

Türkiye, AB’nin sınırda karbon düzenlemesi için imalat sanayisinde sera gazı salınımının azaltılmasını destekleyecek

Türkiye, Avrupa Birliğinin (AB) “sınırda karbon düzenlemesi” uygulamasının, AB’ye yönelik ticaret üzerindeki etkilerinin sınırlanmasına yönelik çalışmalar yürütecek.

Düzenlemeye tabi olabilecek imalat sanayi sektörlerinde sera gazı salınımının azaltılması desteklenecek.

Ticaret Bakanlığınca, Türkiye’nin, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlamayı hedefleyen ve ihracatta rekabetçiliği güçlendirecek bir yol haritası niteliğinde olan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” yayımlandı.

AA muhabirinin plandan yaptığı derlemeye göre, Türkiye, “belirlenen sektörlerde ithalat fiyatının, eşyanın karbon içeriği dikkate alınarak belirlenmesi” olan AB’nin sınırda karbon düzenlemesine hazırlıklı olacak. Bu uygulamanın, AB ile ticarette ticari bir engele dönüşmemesi önem taşıyor.

Plana göre, olası bir sınırda karbon düzenlemesinin Gümrük Birliği ile AB’ye sağlanan entegrasyona zarar vermemesini temin etmek amacıyla AB politikalarıyla uyumlu bir şekilde atılabilecek adımların değerlendirilmesine yönelik eylemler ortaya konulacak.

AB’nin sınırda karbon düzenlemesinin Türkiye-AB ticareti üzerindeki etkilerinin sınırlanmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.

Sınırda karbon düzenlemesine tabi olabilecek öncelikli imalat sanayi sektörlerinde sera gazı salımının azaltılmasını desteklemek amacıyla ülkenin yol haritası veya faaliyetleri belirlenecek. İlgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla atılması gereken adımları içeren bir yol haritası oluşturulacak ve bunları destekleyecek teşvik mekanizmaları kurulacak.

Sınırda karbon düzenlemesinin enerji ve kaynak yoğun sektörlere etkileri senaryolar bazında modellenerek sektör bazında çalışılacak ve yapılması gereken eylemler değerlendirilecek. Bu amaçla etki analizi yapılacak.

Sanayiden kaynaklı sera gazı emisyonlarının izlenmesine yönelik sistem, ihtiyaçlara göre geliştirilecek. Geliştirilecek olan sistem, kurulması durumunda, AB Emisyon Ticaret Sistemi’yle uyumlu olacak.

AB’nin sınırda karbon düzenlemesi kapsamında belirlenebilecek standartlar uyumlaştırılarak karşılıklı tanımaya zemin hazırlayacak şekilde belgelendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Karbon fiyatlandırma mekanizması değerlendirilecek

Öte yandan, ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmak için kullanılan araçlardan bir tanesi de etkin bir karbon fiyatlandırma mekanizmasının uygulanması olarak görülüyor. Pek çok ülke, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmalarını hayata geçiriyor.

Türkiye’de de ulusal bir karbon fiyatlandırma mekanizmasına yönelik değerlendirme çalışmaları yapılacak. Türkiye’nin uygun bir karbon fiyatlandırma mekanizmasına geçişine yönelik çalışmalar kapsamında, AB’nin sınırda karbon düzenlemesi dikkate alınarak karbon fiyatlandırma konusundaki ülkenin pozisyonu belirlenecek.

Ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmasının uygulanmasının sektörler üzerinde yaratacağı ek maliyetlere ve ekonomiye etkilerine yönelik çalışmalar yapılacak.

 

 

 

Sodyum Ligno Sülfonat Nedir?

Sodyum Lignosulfonat suda çözünebilen anyonik yüzey aktif maddedir, iyi sörf aktivitesine ve dağılma kapasitesine sahip, yapı kimyasallarında yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir.

Sodyum Lignosülfonat aşağıdaki durum ve uygulamalarda kullanılır.
 Sodyum Lignosülfonatın en büyük kullanım alanı, beton kimyasallarında betonun su ihtiyacını düşürerek akışkanlığını arttırmaya yönelik kimyasal katkı üretimlerindedir. Böylece dayanımı yüksek daha güçlü beton üretilmesine olanak sağlanır.
• Sodyum Lignosülfonat, Çimento üretimi sırasında, çimento değirmeninde öğütme kolaylaştırıcı ve hammadde hazırlamada ham bulamaç çamurunun viskozitesini azaltarak öğütme yardımcısı olarak işlev görür.• Sodyum Lignosülfonat, betonun su ihtiyacının azalması ile daha akışkan beton üretmeye olanak sağlar ve hidrasyon hızını düşürür. Gözenekliliği azaltarak, beton yoğunluğunu arttırır, böylece betonun mukavemetini ve geçirimsizliğini büyük ölçüde iyileştirir.

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-05523307100

Grafit tozu,Çinko Tozu,Kurşun Tozu,Mürdesenk,Sülyen,Kurşun Oksit,Bakır Sülfat,Çinko Sülfat,Çinko Oksit,Kaolin,altın mühür,sepiyolit,zeolit,potasyum silikat,sıvı kükürt,kalsiyum polisülfür,pars lime sülfür,hadjin yılan kovucu,sunmag yem katkısı,sunsep yem katkısı,aripad hayvan altlığı,sunshield sıvı kaolin,kalsiyum oksit,potasyum hidroksit,kalsiyum ligno sülfonat

Kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Mitsubishi Electric, 6. kez İklim ve Su Listesi’nde “A Listesi”nde

- Mitsubishi Electric, küresel ekonomi tarafından çevresel raporlama için altın standart olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi'nin listelerine girmeyi başardı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir