Anasayfa / Haberler / Yaz aylarında kış lastiği kullanmayın

Yaz aylarında kış lastiği kullanmayın

Uzmanlar, kış lastiği uygulamasının 1 Nisan tarihinde sona ermesi ile birlikte, mevsimine uygun lastik kullanımı konusunda sürücüleri uyarıyor.

Güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, güvenliği ve performansı artırmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, yakıt tüketimi ve çevreye olan olumsuz etkileri azaltmak ve güvenlik için mevsime uygun lastik kullanılmasını öneriyor. Yönetmelikle beraber kış lastiğinden yaz lastiğine geçerek araçları bahara hazırlamanın gerekliliğine dikkat çeken lastik üreticileri, yaz döneminde kullanılan kış lastiğinin daha uzun fren mesafesi, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açacağını ifade ediyor.

Doğru lastik kullanımı yakıt tüketiminde büyük rol oynuyor

Yaz lastikleri, artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlıyor. Özellikle sıcak havalarda ABS ile frenlemede yapılan yaz ve kış lastikleri karşılaştırmasına göre yaz lastikleri kış lastiklerine göre yüzde 40’a varan daha kısa mesafede durmaktadır.

Yaz aylarında kullanılan kış lastiği yakıt tüketimini artırır. Yaz lastiklerinin dönme direnci kış lastiklerine oranla daha düşüktür. Böylelikle yazın, yaz lastikleri daha az yakıt harcar ve daha az aşınır. Havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek binek otomobillerde yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ediyor.

Yakıt ekonomisinin yanı sıra kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin de sürüş güvenliği için önemli olduğuna dikkat çeken lastik üreticileri, sürücülere araç bakımlarının da düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda yumuşak bir sürüş tarzı benimsemenin önemli olduğunu vurgulanırken, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınma, araç klimasını dikkatli kullanma ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da uyarılarda bulunuluyor.

Yaz lastikleri üzerinde bloklar daha kısa ve kalın olup uzunlamasına kanallar bulunmaktadır. Ortalama yaz sıcaklığında en iyi tutunmayı sergileyecek kauçuk bileşeni kullanılmıştır. Yaz lastiklerinin güvenlik ve performans sağlayabilmesi için diş derinliğinin 3 mm altına düşmemesi gerekir. Derinliğin azalmasıyla orantılı olarak özellikle ıslak zeminde, lastik performansında da azalma olur.

Islak zeminde en büyük tehlike suda kızaklama

Islak zeminde karşılaşılan en büyük tehlikelerden biri olan suda kızaklama, lastiğin su birikintisi içinde yüzmesine ve tutunma kaybına neden oluyor. Bu durumda lastiğin yer ile teması kesildiğinden frene basmanın olumlu bir etkisinden bahsetmek mümkün değil. Böyle durumlarda yapılacak en doğru hareket, ayağın gaz pedalından çekilerek, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup, yolla temasa geçildiğinde aracın doğru yöne gitmesine çalışmaktır.

Yine dönüş esnasında frene basmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkardığından frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratıyor. Bu kuvvet de aracın sürüş kararlığını ve yol tutuşunu zora sokuyor. Frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.

‘Dört Mevsim’ lastik kullanıcıları da lastiklerini mutlaka kontrol ettirmeli

Uzmanlar, uygun coğrafik, yol ve hava koşullarında hem yaz hem de kış sezonunda kullanılabilen Dört Mevsim lastik kullanıcılarına da ayrıca tavsiyelerde bulunuyor. Bilindiği üzere yaz ve kış lastiği kullanıcıları sezon değişimlerinde servislere giderek lastik değişimlerinde bulunuyor. ‘Dört Mevsim’ lastik kullanıcıları da servise uğramayı ihmal etmemelidir.

Her tipteki lastik aşınmaları farklıdır. Lastik aşınmalarının dengeli olması önemli. Km periyodu, motor gücü, çekiş aksı gibi araç modellerine göre değişen özellikler sebebiyle lastik rotasyona ihtiyaç duyar. Bu nedenle basınç, aşınma, rotasyon, darbe ve çivi batması gibi unsunlar sebebiyle dört mevsim lastik kullanıcılarının da lastik bakımlarının gerçekleşmesi için yetkili satıcılara mutlaka uğraması gerekir.

 

www.trthaber.com

Diğer Haber

PLASTİK SANAYICILAR DERNEĞİNDE BAYRAK DEVİR TESLİMİ

PAGDER 39’uncu kongre Ülkemizin sivil toplum kuruluşlarından, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) 39. Olağan Genel Kurulu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir