Anasayfa / Ekonomi / 7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

1-Tüketici Güveni Ağustos’ta yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini yayımladı. Buna göre Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında arttı; Temmuz ayında 68,0 olan endeks, Ağustos ayında 72,2 oldu.

2-Yurt dışı ÜFE’de yeni zirve

Yurt dışı üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 111,34 artış göstererek yeni zirve seviyeye çıktı.

Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 110,75, imalatta yüzde 111,34 artış görüldü.

3-Dolar/TL 2022 rekorunu tazeledi

Türk Lirası dolar karşısındaki kayıplarını üçüncü güne taşırken hisse senetleri Çarşamba günkü düşüş sonrasında hızlı toparlandı.

Türkiye’nin risk primi ise küresel risk iştahının da desteği ile geriledi.

Dolar/TL 18,17 üzerini test ederek 2022 yılının en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL Salı ve Çarşamba günü de rekor kapanışa imza atmıştı.

4-Fed/Powell: Eylül’deki faiz artışının boyutu veriye bağlı olacak

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Eylül’deki faiz artışının boyutunun tamamen verilere bağlı olacağını söyledi. Powell faiz artışlarının ekonomi için ‘acı verici’ olabileceği uyarısını yaptı.

5-ABD 2. çeyrekte yüzde 0,6 daraldı

ABD ekonomisinin Nisan-Haziran dönemine ilişkin GSYH verisi revize edildi. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ekonomi bu dönemde yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,6 daraldı. Önceki tahmin yüzde 0,9’du.

Tüketici harcamalarındaki güçlü seyir verinin yukarı yönde revize edilmesinde etkili oldu. Tüketici harcamaları yüzde 1’den yüzde 1,5’e revize edildi.

Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1,6 küçülmüştü.

6-ABD’de gaz fiyatları 14 yılın zirvesinde

ABD doğalgaz fiyatları, ısınma ve elektrik santralleri için stokların kış talebini karşılamaya yetmeyeceğine dair endişelerin yol açtığı sert ralliyi sürdürerek bir milyon İngiliz termal birimi (MMBTU) başına 10 doların üzerine çıkarak 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yaşanan küresel enerji krizini derinleştirirken, ülkelerin talebi karşılamakta yetersiz olan sıvılaştırılmış doğalgaz kargolarını temin etmek konusunda mücadeleye girmesine ve gaz fiyatlarının tüm dünyada yükselmesine neden oldu.

7-Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite 2. ayda da düştü

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında düşüşe imalat sektörü öncülük etti. S&P Global verilerine göre imalat PMI endeksi Ağustos’ta 49,8’den 49,7’ye geriledi. Beklenti 49’du. Hizmet PMI endeksi 51,2’den 50,2’ye, bileşik PMI ise 49,9’dan 49,2’ye geriledi.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir