İSTANBUL (AA) – Novartis Küresel Sağlık ve Sürdürülebilirlik Başkanı Dr. Lutz Hegemann, ürettikleri ilaçları toplum üzerinde olumlu bir etki yaratırken çevreye en az zarar verecek şekilde sunmalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Üretim süreçlerimizi ve enerji kullanımımızı optimize etmeliyiz. Aynı zamanda su kullanımının çevreye geri bıraktığımızda aynı kalitede olmasını sağlamalıyız.” dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hegemann, sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel sürdürülebilirlik olarak değil, aynı zamanda iş ve etki sürdürülebilirliği olarak da ele alınması, sunulan tüm faydaların toplum üzerinde yarattığı etkinin uzun vadeli bir perspektifle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İlaç üretim sürecinde çevresel ayak izini en aza indirmenin önemine dikkati çeken Hegemann, “İlaçlarımızı, toplum üzerinde olumlu bir etki yaratırken, çevreye en az zarar verecek şekilde sunmamız çok önemli. Üretim süreçlerimizi ve enerji kullanımımızı optimize etmeliyiz. Aynı zamanda su kullanımının çevreye geri bıraktığımızda aynı kalitede olmasını sağlamalıyız. Ancak çevresel ayak izimizin büyük bir kısmı tedarik zincirimizde oluşuyor. Bu yüzden emisyonları azaltmak için ortaklarımızla birlikte çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Hegemann, ilaç sektörünün diğer bazı sektörlere göre daha az çevresel ayak izine sahip olduğuna işaret ederek, sektörün çevresel ayak izinin, petrol endüstrisi veya enerji üreten endüstrilere kıyasla çok daha az olduğunu aktardı.
“Düzenleyici kurumlarla ekolojik çözümler bulmak için işbirliği yapmamız gerekiyor”
Hegemann, “Bu ayak izini azaltmak için çalışanlarımıza ve sahadaki meslektaşlarımızın önerilerine güveniyoruz. Düzenleyici talepler, geri dönüştürülmüş ambalaj malzemesi kullanmamızı engelliyor. Bu nedenle düzenleyici kurumlarla ekolojik çözümler bulmak için işbirliği yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Novartis Türkiye Ülke Başkanı Natacha Theytaz da şirketin Türkiye’deki faaliyetleri ve sürdürülebilirlik hedefleri hakkında bilgi verdi.
Theytaz, Türkiye’de yürüttükleri yüzlerce klinik denemenin hastaları doğrudan etkilediğini, üretim açısından her yıl 107 milyar paket ilaç ürettiklerini ve bu ilaçlarla 6,5 milyon Türk hastaya dokunduklarını dile getirdi.
Novartis’in sürdürülebilirlik hedeflerine de değinen Theytaz, “Ekibimiz, çatılarına güneş panelleri yerleştirerek önemli bir adım attı. Hedefimiz, 2029 yılına kadar karbon nötr olmak. Önümüzdeki beş yıl için ekip, gaz üretimini azaltmayı, daha fazla ısı pompası kurmayı ve daha fazla güneş enerjisi üretmeyi planlıyor.” dedi.
Theytaz, Novartis’in Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösterdiğinin altını çizerek şunları kaydetti:
“1955’ten beri burada olmaktan gurur duyuyoruz. Kalp yetmezliği ve meme kanseri gibi hastalıklara yönelik yerel ilaçları üretiyoruz. Ancak mevcut sistemde ilaç fiyatlandırmaları her zaman ilacın değerini yansıtmıyor. Bu yüzden hükümetle birlikte sistemi daha değer temelli bir ortama yönlendirmeye çalışıyoruz. Novartis’in tüm portföyünü Türk halkına sunmak istiyoruz. Şu anda farklı taraflarla, hükümet de dahil olmak üzere, çalışmaya devam ediyoruz. Umuyoruz ki yeşil teknoloji, dijital ve otomasyon projelerini finanse etmek için daha fazla ilgi çekebiliriz.”
Muhabir: Mehmet Selçuk Güçlü