Anasayfa / Bilgi Bankası / Dolgu Maddesi olarak TALK Kullanımı

Dolgu Maddesi olarak TALK Kullanımı

Talk, sulu magnezyum silikattır ve çok yumuşak bir mineraldir. Rengi gri, ince toz halindedir. Termoset reçine sistemlerinde kullanıldığı zaman elektriksel yalıtkanlığı ve ısı rutubet dayanımı sağlar. Talk dolgu malzemeli sistem, mekanik olarak kolay işlenebilir, zımparalanabilir. Levha ve hamur hazır kalıplama bileşimlerinde dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Talk doğada 3MgO•4SiO2•H2O formülüne sahip su içeren bir bileşik halinde magnezyum silikat olarak bulunur. Talk; lifli, lamelar, iğnesel ve plaka şeklinde olmak üzere dört farklı parçacık şekline sahiptir fakat ticari olarak yalnızca lamelar yapılı talkın kullanımı yaygındır.
Talkın iyi kayabilme özelliklerine sahip olması, büyük ölçüde bu lamelar yapıya ve düşük sertliğine bağlıdır. Bu sandviç şeklindeki yapı her katmanın belli bir su uzaklaştırma derecesi olmasını ve kimyasal reaksiyonlara karşı dirençli olmasını sağlar. Talkı 800°C civarında ısıtırsak içerdiği suyu kaybeder fakat bu olursa levha şeklindeki yapı kaybolur ve özellikler değişir. Yapıdaki katmanlar birbirlerine zayıf bağlı oldukları için, düşük kesme kuvvetlerinin etkisinde bile delaminasyona uğrayabilir ve birbirlerinden ayrılabilirler. Katmanlar arası bu zayıf bağların var olmasından dolayı talk ele kayganlık hissi verir ve eklendiğinde yapı içinde kolay dağıtılabilir.
Plaka şeklinde talk, eklendiği plastiklerde yüksek direnç ve daha az gaz geçirgenliği gibi özellikler kazandırır. Ayrıca Mohs sertlik skalasında en yumuşak mineral olması ve yüzeyinin suyu sevmeyen özellikte olması nedeniyle daha az aşınmaya neden olur.
Talk, son zamanlarda polimer sektöründe özellikle tokluk söz konusu olunca en çok tercih edilen dolgu maddelerinden biridir. Bu bakımdan talkın işlevi sadece dolgu amaçlı olmasına değil, aynı zamanda ince taneli ve katmanlı bir yapısı olmasına da bağlıdır.
Talkın plastiklerin mekanik özelliklerine etkisi:
– Tokluk, eğme ve burma modülüslerinde artış sağlar.
– Eğme mukavemetinde artış sağlar.
– Yüksek sıcaklıklarda sürünme özelliklerini iyileştirir.
– Boyutsal stabiliteye önemli derecede katkısı vardır.
– Çekme ve darbelere karşı direnci arttırır, ısıl genleşme katsayısını düşürür.
– Isıl iletkenliği artırır.
– Kalıplanan parçaların yüzey sertliklerini artırır. Birçok iyileştiren özelliğine rağmen talkın kompozite yan etkileri de vardır:
– Kırılma anında çekme mukavemeti ve uzamada azalma görülür.
– Çentikli darbe mukavemetinin azalmasına ve sertliğin artmasına neden olur.
– Takviye ve çekme durumlarında yöne bağımlı davranışa neden olur.
– Yapıdaki katmanlar arasında zayıflığa neden olur.
– Kullanıldığı kompozit malzemenin renginin değişmesine neden olabilir.
– Kullanıldığı malzemeye bağlı olarak gıda maddeleriyle teması sağlık açısından uygun olmayabilir. (asbest, ağır metal içerikleri vb.)
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0532 54666184

Diğer Haber

Kauçuk Nedir? Kauçuk Ne İşe Yarar?

Günlük hayatımızın hemen hemen her noktasında yer alan ve endüstride önemli bir yere sahip olan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir