Orta Doğu’daki savaş nedeniyle petrol fiyatları yükselirken, bazı OPEC+ ülkelerinin üretim kotalarını ihlal etmesi tepkilere yol açtı.
Suudi Arabistan, petrolün varil fiyatının 50 dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundu.
Suudi Aranasitan’ın bu çıkışı ile özellikle Irak’ı hedef aldığı iddia edilirken, Irak’ın ağustos ayında günlük 400 bin varil fazla üretim yaptığı öğrenildi.
Öte yandan Kazakistan’ın Tengiz sahasında üretime geri dönmesiyle, petrol üretiminin günlük 720 bin varil artırması bekleniyor.
Öte yandan İran’ın İsrail’i vurmasının ardından, brent petrol yüzde 5 kadar değer kazanırken, petrol fiyatları ise yüzde 2,4 yükselişle günü 70 dolara yakın kapattı.
Suudi Arabistan da Covid-19 salgını sırasında üretimi rekor seviyelere çıkarmış, petrol fiyatlarının yüzde 65 oranında düşmesine neden olmuştu. Yine 1986 yılında aynı taktiği yapmış ve petrol fiyatlarını 10 doların altına çekmişti. Suudi Arabistan’ın bu hamleleri petrol piyasasında büyük sarsıntılara yol açmıştı.
Ancak son dönemde petrol fiyatları, üretim kesintilerine rağmen düşüş eğilimini sürdürüyor. Bu durum üçüncü çeyrekte yüzde 12’lik bir değer kaybı yarattı. OPEC+’ın 2023’te bu oran yüzde 50, 2022’de ise yüzde 51 olan küresel petrol piyasasındaki payı 2024’te yüzde 48’e geriledi.