Anasayfa / Dünya / 2030’da elektriğinin yarısını güneş ve rüzgârdan sağlanacak

2030’da elektriğinin yarısını güneş ve rüzgârdan sağlanacak

Yenilenebilir enerji, hızla artan kapasitesiyle 2030 yılında dünya elektrik talebinin neredeyse yarısını karşılayacak. Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) yayımladığı “Yenilenebilir Enerji 2024” raporuna göre, yenilenebilir enerji sektöründe büyüme hızı giderek artıyor ve bu eğilim 2030 yılına kadar dünya genelinde büyük değişimlere neden olacak.

Rapora göre, destekleyici politikalar ve uygun ekonomik koşullar sayesinde, 2024-2030 döneminde küresel yenilenebilir enerji kapasitesinde 5.500 gigavat (GW) yeni kapasite eklenmesi bekleniyor. Bu artış, 2017-2023 dönemindeki kapasite artışının neredeyse üç katı olacak ve Çin, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve ABD’nin toplam enerji kapasitesine neredeyse eşdeğer bir büyüklük oluşturacak.

Özellikle güneş enerjisi, bu büyümenin öncüsü olacak ve küresel yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın yüzde 80’ini tek başına sağlayacak. Rüzgâr enerjisinde ise zorluklara rağmen, 2024-2030 dönemindeki kapasite artışının, önceki döneme göre iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. 2030 yılına gelindiğinde, sadece güneş ve rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 30’a ulaşacak. Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının ise dünya elektrik üretiminin neredeyse yarısını karşılayacağı öngörülüyor.

Mevcut piyasa eğilimleri ve hükümetlerin bugünkü politika düzenlemeleri dikkate alındığında, Çin’in 2030’a kadar dünya genelinde kurulan tüm yenilenebilir kapasitenin yüzde 60’ını oluşturacağı tahmin ediliyor. Böylece Çin, 2030’da dünyanın toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse yarısına ev sahipliği yapacak. Hindistan ise büyüyen ekonomiler arasında yenilenebilir enerji kapasitesinde en hızlı artışın görüldüğü ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Diğer Haber

Ticaret Bakanlığından rekabeti bozan firmalara 6.1 milyar lira ceza

Ticaret Bakanlığı hak­sız fiyat artışlarına ge­çit vermiyor. Bakan­lıktan yapılan açıklamada, va­tandaşların beslenme, sağlıklı yaşama, barınma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir