Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, OSB’deki çevreci yatırımların genel durumunun değerlendirildiği geniş katılımlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Nizip Çayı Su Kalitesinin iyileştirilmesi Eylem Planı Çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplantıya katılanlar, Atık Su Arıtma Tesisi ve Çamur Yakma Tesisi’nde de incelemelerde bulundu.
Gaziantep OSB Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerçekleşen toplantıda, sanayi bölgesindeki çevreci yatırımlarının genel durumları ve sanayi tesislerinde kullanılan tuz miktarının azaltılması çalışmalarının sonuçları değerlendirildi.
OSB’nin çevreci yatırımlarının değerlendirildiği toplantıya, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Ali Şahin, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Nizip Kaymakamı Kemal Şahin, İl Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Harun Topçu, DSİ 202. Şube Müdürü Şefik Öztürk, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bülent Keskiner, Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, İl Çevre ve Şehircilik Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ümit Ziya Polat, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karagündüz, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Ulutaş, İbrahim Gümüşoğlu, Savaş Mahsereci, Abdüllatif Hazır ve OSB Bölge Müdürü Özer Özcan katıldı.
Toplantıda, Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Keskinler ve Prof. Dr. Ahmet Karagündüz gözetiminde 2021 yılı Şubat ayında başlatılan çalışmada öncelikli olarak su kullanımı ve iletkenlik değerleri yüksek olan 37 firmada, rejenerasyon sularında tuz azaltımı konusunda saha çalışmalarının tamamlandığı, tuz kullanımının yüzde 50 oranında azaltıldığı, ifade edildi.
Boyama tesislerine özel pilot tesis
Çevreci yatırımlara büyük önem veren Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, çevre ile dost sanayi için örnek ve öncü projeler hayata geçiriliyor. Gebze Teknik Üniversitesi’nden gelen bilim insanlarının öncülüğünde, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil fabrikalarında boyama amaçlı kullanılan tuzun ve suyun geri kazandırılması, kanala atılmaması amacıyla pilot tesis yapıldı. Deneme aşamasındaki tesis öncelikli olarak OSB bünyesindeki 4 tekstil fabrikasında denendi. Çalışmalar sürekli olarak geliştirilerek daha iyi olması yolunda devam etmektedir.
Atık Su Arıtma Tesisinde gerçekleştirilen toplantı sonunda, katılımcılar tarafından tesisin çevresine ağaç dikimi yapıldı.
GLİSERİN NEDİR?
Genellikle gliserol olarak da adlandırılan gliserin, tatlı bir tada sahip renksiz, kokusuz ve
zehirli olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışabilen gliserin doğal veya sentetik olabilir.
Doğal gliserin, hayvansal veya bitkisel yağların hidrolizinin bir sonucu olarak üretilir. Hidroliz,
bir maddenin suya tepki göstermesi ve bunun sonucunda kimyasal bir bağın
parçalanmasıdır. Sentetik gliserin, petrol, propilen ve klor içeren kimyasal işlemlerle üretilir.
GLİSERİNİN FAYDALARI NELERDİR?
– Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.
– Cildi nemlendirir.
– Cildi besler.
– Cildin su dengesini korur.
– Cilt kırışıklıklarını giderir.
– Cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm verir.
– Cildin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur.
– Cilt rengini açar.
– Sivilceleri azaltır.
– Dudakları nemlendirir.
– El ve ayak nasırlarına iyi gelir.
– Ağız içi yaralarına karşı etkilidir.
– Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
– Topuk çatlaklarını iyileştirir.
– Kulakta yer alan kirleri akıtır.
– Nemli saça uygulandığında saçların onarılmasını ve güçlenmesini sağlayarak dökülmeleri
azaltır.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0552 3307100
www.kimyadeposu.com