Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Türk doğal taş üreticilerinin, MARBLE-İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn ve İtalya’dan 46 satın almacı firma ile görüşmeler yaptığını bildirdi.
Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, MARBLE-İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak 24-28 Ağustos tarihlerinde alım heyeti organizasyonu gerçekleştirildiğini kaydetti.
Organizasyon kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn ve İtalya’dan 46 firmanın Türk ihracatçılarla 200’den fazla görüşme yaptığını aktaran Kaya, şu bilgileri verdi:
“İtalya, dünya toplam doğal taş ihracatında 2020 yılında Türkiye’nin ardından 4’üncü sırada yer alıyor. Zengin mermer ve granit yataklarına sahip olmasına rağmen özellikle blok doğal taş ithalatı yapan ülkeler arasında da önemli bir yeri var. İtalya’nın toplam blok doğal taş ithalatında Türkiye, Çin’in arkasından yüzde 14,6’lık bir pay ile ikinci sırada yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ise 300 milyon doların üzerinde ithalatıyla doğal taş sektöründe önemli bir alıcı konumunda.”
Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam doğal taş ithalatının yüzde 31’ini Çin ve İtalya’dan gerçekleştirdiğine işaret eden Kaya, bu ülkenin yüzde 13 oranındaki ithalatı ise Türkiye’den yaptığına dikkati çekti.
Bahreyn ve Umman ilgisi
Mevlüt Kaya, Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin (GCC) üyesi olan Bahreyn’de doğal taş endüstrisinin, özellikle bölgedeki yüksek inşaat faaliyetleri sebebiyle büyük bir hızla büyüme eğilimi gösterdiğini belirtti.
Bahreyn’in 107 milyar doların üzerindeki planlı ve devam eden inşaat projesi ile GCC’nin toplam proje değerine yüzde 5 katkı yaptığını vurgulayan Kaya, “Umman ise toplamda 48 milyon dolarlık doğal taş ithalatı gerçekleştiriyor. Bu ihracatın 25 milyon dolarlık kısmı Birleşik Arap Emirlikleri’nden gerçekleşiyor. Türkiye, Umman’a direkt olarak 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Ülkenin toplam ithalatı düşünüldüğünde bu rakamın daha da artırılması mümkün ve bu firmalarımız açısından büyük bir potansiyel.” ifadelerini kullandı.
Magnezyum Oksit (Kostik Kalsine) Nedir?
Manyezitin 700- 1200 o C ısıda kavrulmasıyla %2,7 CO 2 kapsayan kostik kalsine manyezit elde
edilir. Hayvan yeminden uranyum karbonat liç sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Oksiklorit veya sorel çimentosu yapımında, suni ipek, suni gübre, kimya endüstrisi vb. de
kullanılır.
Tarım endüstrisinde, ince tarım seklinde hayvan yemine katılarak: iri taneliler gübre
endüstrisinde
kok oluşturmayan ince tozlar pastörize tossuzlaştırma malzemesi olarak.
İnşaat endüstrisinde; askı taban, izolasyon inşaat blokları ve hafif yapı elemanı
olarak.
İlaç endüstrisi ve tıpta,
Genel kimya endüstrisinde; magnezyum bileşiklerinin üretimini başlangıç malzemesi
olarak.
Lastik ve plastik endüstrisinde; stabilizatör madde vulkanizör madde olarak.
Kâğıt endüstrisinde.
Otomotiv yağlama yağlarında; hızlı çalışan motorlar için etkin olarak asitlerin
nötrleştirilmesinde katkı maddesi olarak.
Uranyum cevherlerinden uranyum oksit eldesindeki karbonat devrelerinde absorbent
ve katalizör olarak kullanılmaktadır.
DMRSÜREN KİMYA LTD ŞTİ
0216 4421200-0552 3307100-0532 5466184
www.kimyadeposu.com