Anasayfa / Ekonomi / Maden ocağında metrelerce yeraltında ilk sahur

Maden ocağında metrelerce yeraltında ilk sahur

Kentin temel geçim kaynaklarından biri olan ve karaelmas olarak bilinen taşkömürünün üretimi maden ocaklarında 3 vardiya halinde 24 saat devam ediyor. Kilimli ilçesine bağlı Gelik mahallesindeki özel bir maden şirketine ait ocakta 24.00-08.00 vardiyasında çalışan madenciler ramazan ayının ilk sahurunu yerin metrelerce altında yaptı. Tahtaların üzerine kurdukları sofrada evlerinden getirdikleri yiyeceklerle hazırlık yapan maden işçileri, sahur saati geldiğinde hep birlikte mesailerine ara vererek yemek yedi. Sahurun ardından madenciler işlerine geri döndü.
Evli ve iki çocuk babası 11 yıllık maden işçisi Ferhat Başar ailelerinden uzak olmanın zor olduğunu söyledi. Yerin metrelerce altında sahur yapmanın da ayrı bir duygu olduğunu ifade eden Başar, “Zor tabii ama onlar için çalışıyoruz. Ekmeğimiz için buradayız. İşimiz zor, Allah herkese kolaylık versin.” dedi.

Ailelerine tekrar dönebilmek için iş güvenliğine önem verdiklerini belirten Başar, “Ne bize ne arkadaşımıza zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sonuçta yer altı. Ne olacağı belli değil. Onun için birbirimize yardımcı oluyoruz burada. Madene girerken ailemizle vedalaşırken uğurlanıyoruz kapıda. Onlara sağ salim dönebilmek için elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.

Madende 3 yıldır çalışan Ersin Akyol ise mesai arkadaşlarıyla bir aile gibi olduklarını belirterek, “İlk sahur, ailemizden uzaktayız. Yapacak bir şey yok. Biz burada onlar için varız. Onlar için çalışıyoruz. Bir de devletimizin ekonomisine hizmet etmek için katkıda bulunmak için geliyoruz. Günün 12 saatini beraber geçiyoruz. Hem burada hem dışarıda zaman geçiriyoruz. Öyle bir aile ortamı oluştu ki birbirimizin açıklarını bile kapatabiliyoruz. Kim ne getirdiyse bir parça onun ekmeğinden alıyoruz, o benim ekmeğimden alıyor. Sahurumuzu, iftarımızı bu şekilde yapıyoruz.” dedi. 

Pars Grafit Nerelerde Kullanılır?

1. Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak
Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Bu alan için kullanılabilecek grafitin çok saf olması (en az % 95 grafitleşmiş karbon) ve kuvars gibi sert mineralleri içermemesi gerekir. Taşıyıcı sıvının türüne bağlı olarak, grafit burada kuru veya yaş bir tabaka oluşturur. Kuru tip, fırın zincir ve arabalarında, motor silindirlerinde, deniz araçlarında ve kimyasal tesislerde; yaş tabaka türü ise, yüksek basınç altında, bilyalı yataklarda kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

2. Döküm Sanayinde
% 40 – 60 grafitleşmiş karbon içeren grafit tozlarının, asıl kullanıldığı yerler dökümhanelerdir. Kil ve kumla karıştırmak suretiyle döküm kalıpları yapımında kullanılır. Bentonit veya olivin ile karıştırılıp, öğütülmüş kok kömürü tozu ve petrol koku, bu sanayii dalında grafiti ikame edebilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

3. Kurşun Kalem Ucu Yapımında
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir. Saflığının yüksekliği oranında, bu alandaki kıymeti artar. Düşük kaliteli kalem uçları için amorf grafit kullanılır. Her iki durumda da arzu edilen grafit türü, aşındırıcı madde (kuvars gibi) içermeyen ve % 96 oranında grafitleşmiş karbona sahip olandır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

4. Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde
Bu malzemeler, yüksek sıcaklıktaki amorf veya damar türündeki doğal grafitten yapılır. Bu amaçla uygun grafitin grafitleşmiş karbon miktarı % 85’ten fazla olmalıdır. Grafit fırça yapımında, zift, katran veya reçine ile bağlanmış grafit ve metal tozları (bakır veya gümüş) kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

5. Grafitin Diğer Kullanım Alanları
Son senelerde kuru pil sanayiinde, bol miktarda grafit kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için pul türü (levhamsı) ve grafit tozu en uygunu olup, en az % 85 grafitik karbon içermesi gereklidir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir