Anasayfa / Ekonomi / Zincir marketler toptancıyı tüketti…

Zincir marketler toptancıyı tüketti…

Neredeyse her sokakta bulunan zincir marketler, gıda piyasasında tekel olmuş durumda. Toptancılar ise bu tekelleşmeden ve devamlı artan maliyetlerden dolayı artık eskisi gibi iş yapamadıklarını söylüyor.

Toplumun tüm kesimleri iktidarın ekonomi politikaları sonucu gelen ekonomik durumun nedeniyle zor günler geçiriyor. Bu kesim arasında toptancılar da bulunuyor. Toptancılar her köşe başına açılan zincir marketler nedeniyle ekonomik olarak daha zor durumda kaldıklarını belirtti. Toptancı esnafı, zincir marketlerin tekelleşme noktasına geldiğini ve artan maliyetlerden dolay artık eskisi gibi iş yapamadıklarını söyledi.

İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Mega Center’daki hal esnafı duruma tepkili. Toptancı Ali Eryılmaz, devlet tarafından 1935 yılında kurulan ancak AKP’nin özelleştirme politikaları sonucunda birçok fabrikası satılan Türkiye Şeker Fabrikaları’nın (TÜRKŞEKER), şekeri marketlere göre toptancılara daha pahalıya sattıklarını ifade etti.

MARKETLER TOPTANCIDAN UCUZA SATIYOR

Pastane ürünleri satan toptancı Ali Eryılmaz, küçük esnafın daha ucuza alabildiği için artık toptancılardan değil, zincir marketlerden alışveriş yaptığını ifade etti. Eryılmaz, “Bu ucuzcu marketler iyice öldürdü piyasayı. Bugün TÜRKŞEKER bize şeker vermiyor, onlara veriyor. Onlara, 50 kilosunu 420 liradan satıyorlar, biz şekerciler 720 liradan şeker alıyoruz. Geri kalan şeker fabrikaları da zaten özelleştiği için, 720 liradan piyasadaki toptancılara şeker satılıyor. Toptancı da 720 TL’den aldığı şekeri 750 TL’den satıyor. Buraya küçük esnaf niye şeker almaya gelsin? Zincir marketler daha ucuz. Bakkalcı da gelmez, esnafı öldürdüler. Bir çeteleşme var. Beşli çete ayrı, üç harfli marketler ayrı. Sadece şeker değil, Coca-Cola’dan, kolisi 125 TL’den kola alıyorum, 3 harfli marketlerde kolanın kolisi 114 TL’ye geliyor. Esnaflar raftaki kolayı topluyor, zaten günlük sattığı 10-15 tane kola. Niye benden gelip 15 TL pahalıya alsın. Her sokakta en az bir tane A-101, bir tane ŞOK var, ben de olsam gelmem. Buradaki toptancı esnafa nasıl mal satacak, bakkalcı gelip buradan alır mı? Gidiyor o 3 harfli marketlerden alıyor.”

Piyasalarda belirsizlik olduğunu ifade eden Eryılmaz, iktidarın kendilerine yönelttiği stokçuluk suçlamasını şöyle yanıtladı: “Bir gecede Türkiye’de her şey oluyor. Bir bakarsın tavan yapar, bir bakarsın mal bulamazsın. Gördük insanlar yağ satın almak için birbirini yedi. Birisi açıklama yaptı, dedi ki ‘yağımız yok.’ Millet saldırdı, talan etti. Stok yapmıyorum, müşteri gelsin ben satayım.”

KDV indirimlerinin yansıtılmadığı iddialarına da değinen Eryılmaz, “Ben toptancı olarak yansıtamadım, mal alırken yüzde 8 KDV aldın benden, sonra malın KDV’sini yüzde 7 düşürdün, yüzde 15 ben zarara girdim. Benim bu aradaki zararımı kim karşılayacak? Hadi benim kârı geçtim. Devlet, ‘yüzde 7’lik oranı vergiden muaf tutacağım, vergiden düşeceğim’ dese ben yansıtabilirdim.”

Kahvaltılık ürün satan toptancı Yasin Sarıdoğan, ürünlere neredeyse her gün zam geldiğini ifade etti. Sarıdoğan, “Şu anda doğal gaza tekrar zam geldiğinden ötürü fiyatların tekrar yükseleceğini söyledi. Zam hâlâ devam ediyor. Mal sahipleriyle şu anda çatışma halindeyiz. Mal sahipleri ciddi fark istiyorlar, kira farkları talep ediyorlar. Hatta tebligat gönderenler var. Kiralar yüzde 300 arttı. 8 bin lira olan kiralar, 30 bin TL oldu. Pandemi sürecinden beri böyle. Şekere gelen zamdan dolayı reçel, bal gibi gruplarda ciddi fiyat artışı var. Kârımız ciddi düşüş yaşadı. Ürünlerde hızlı yükselme olduğu için zaten sattığımızı yerine koyamıyoruz.”

AKARYAKIT ZAMMI LOJİSTİĞİ AKSATIYOR

Artan mazot fiyatlarından dolayı lojistik sorunu yaşadıklarını dile getiren Sarıdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Devletimizden doğal gaz, petrol, yani üretim aşamasında en önemli girdilerimizle alakalı olarak yapabilecekleri şeyleri sonuna kadar yapmasını istiyoruz. Bizim burada bir süre sonra müşterilerimizle devamlı bir sohbetimiz oluşuyor. Adam bize diyor ki ‘Bana çarşamba günü şu ürünleri gönderebilir misin?’ Biz önceden haftada 200 yüz lira mazot koyduğumuzda, bir hafta dolaştırdığımız arabamızı şu anda günlük 250, 300 liralık mazotla anca dolaştırabiliyoruz. Dolayısıyla müşterimize de diyoruz ki ‘biz gönderemeyiz, buyur gel kendini al’ bu yüzden aksamalar yaşanıyor. Bugün neredeyse yüzde 10’luk bir taşıma bedeli biniyor sattığımız ürünün üzerine.”

GAZ BETON ÜRETİMİ VE ALÜMİNYUM PASTA 

GAZ BETON ÜRETİMİ için,dolgu maddesi olarak silis kumu ve kireç kullanılır. Ayrıca bağlayıcı olarak alçı ve beyaz çimento kullanılırken, gaz betonu kabartmak ve gözenek oluşturmak içinse Pars alüminyum tozu ve Pars alüminyum pasta kullanılır. Birde bunu harç haline getirmek için bir miktar su eklenir. Gaz beton üretimi, tamamen teknik bir konudur.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Üretiminde Kullanılan Hammaddeler
  • Kuvarsit
  • Çimento
  • Kireç ve alçıtaşıdır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Gaz Beton, Gözenek Oluşturucular

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum toz, tehlikeli ve ithal bir malzemedir.Ülkemizde bir çok firma bu tozun kullanımını bırakmıştır. Diğer alüminyum tozlarından farkı aktif özelliğinin fazla oluşudur.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars Alüminyum pasta,
Pars alüminyumdan farkı su bazlı oluşu ve yarı katı yarı pasta formunda tehlikesiz oluşu kullanım sebebi olmaktadır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,dermag deri tabaklama,deri kimyasalları,nanotozlar,pars alüminyum pasta,ferro alaşım tozları,nanomikron tozlar,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir