Marmara Ereğlisi’nde kayıkhane bölgesinde balıkçılarla bir araya gelen kervan, daha sonra Kınıklı Deresi’nin Marmara Denizi’ne bağlantı noktasındaki kirliliği belgeledi. Girişimin sözcüleri, bu kirliliğe karşı yetkilileri önlem almaya çağırdı: “Derhal önlem alın, derelerin suları temiz aksın! Marmara Denizi alıcı ortam değildir.”
Daha sonra Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Ergene nehrine geçen kervan, buradaki kirliliği de gözler önüne serdi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker nehrin önünde kayda geçerek, sanayi bölgesinden gelen atıkların arıtılmadan Marmara Denizi’ne akıtıldığını ve bu nedenle geçen yıl müsilaj görüldüğünü hatırlattı.
Çevre aktivisti Özgün Aksun, günde 15 bin metreküp atık deşarj edildiğini ve bunların arıtılmadan Marmara’ya gönderildiğini söyledi.
Kervana katılan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Gamze Varol de şöyle konuştu: “Tekirdağ’ın Ergene ilçesinin Sağlık mahallesinin dibindeyiz. Burada koyunlar yaşıyor. Burada insanlar oturuyor. Hatta biraz ilerde tarlalar var. Burası aslında nehir olarak düşünülen ama aslında kilometrelerce uzaklıkta bir nehir kanalına dönüşmüş durumda. Şu an burada durulmasının imkanı yok. Koku çok kötü. Zor duruyoruz. Burada yaşayan insanlar bu havayı soluyor. Buradan gelen sularla birlikte birtakım tarımsal faaliyetler yürütüyor. Bu insan sağlığı ve tüm canlılar için olumsuzdur.”
Kervanın sonraki durağında Çanakkale’de doğal yaşam altın madenciliği, termik santrallar ve çeşitli enerji projeleri, kimya organize sanayi gibi projeler yüzünden tehdit altında.
Bölgede halen faaliyette olan beş termiğin ikisi Çan’da, üçü de Biga-Karabiga bölgesinde. Çan 18 Mart Termik Santralı, Çan 2 Termik Santralı, İÇDAŞ Bekirli Termik Santralı, İçtaş Biga Değirmencik Termik Santralı, Cenal Termik Santralı.
Özellikle Çan’da, termik santrallar yüzünden hava kirliliği uluslararası kuruluşların önerdiği limitlerin çok üstünde.
KEKO75 KALAY SÖKÜCÜ
Metal ayrıştırma işlemlerinde ön temizlik için kullanılır. Rafinasyonu olumsuz etkileyen ve nihai ürün kaybına yol açan metallerin bir kısmının uzaklaştırılmasına yardımcı olur, sarf kimyasalların kullanımında tasarruf sağlar, nihai çökelekte daha rafine sonuç alınmasına katkı sağlar.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com