200 TL’lik banknot tutarının emisyondaki payı 12 yılda yüzde 15’ten yüzde 45’e çıktı. Uğur Gürses, “500 TL ya da 1000 TL’lik banknotların önümüzdeki süreçte çıkarılmak zorunda kalacağı çok açık” dedi.
Enflasyondaki artış ve satın alma gücündeki düşüşün ardından piyasada 200 TL’lik banknotların tutarı hızla artmaya başladı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 200 TL’nin tedavüldeki tutarı 100 TL’ye geçti ve en büyük paya sahip olan para oldu. Mayıs ayı verilerine göre 200 liranın dolaşımdaki tutarı 121, 4 milyar seviyesine gelirken, 100 liranın toplam karşılığı ise 118,2’ye düştü. 200 TL’nin piyasadaki toplam tutarı, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilen 2018 Temmuz ayında 37,6 milyar TL, enflasyonun artacağı öngörülerine rağmen yapılan faiz indirimlerinin başladığı geçen yılın eylül ayında ise 80,9 milyar idi.
Verilerin tutulmaya başlandığı 2009 Kasım ayında piyasadaki paranın yüzde 15,3’ünü oluşturan 200 TL’nin emisyondaki hacmi yüzde 45’e yükselirken, 100 TL’nin hacmi ise yüzde 44’e indi. Böylece, 200 TL ve 100 TL’nin piyasadaki toplam payı yüzde 89’a çıktı. Piyasadaki toplam tedavül tutarı ise geçen senenin haziran ayında 218 milyar TL iken bir yıl içerisinde 53 milyar TL artarak 271 milyar TL’e ulaştı. Geçtiğimiz haftalarda, artan enflasyon karşısında 200 lira bile yetersiz kaldığı için 500 TL’lik banknotların çıkarılabileceği iddia edilmişti.
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, 200 TL’lik banknotun artan payının nedeninin enflasyon olduğunu belirterek “Enflasyon karşısında para değerini çok hızlı kaybediyor. Geçmişte daha küçük küpürlü paralarla işimizi görebilirken artık yetmiyor ve daha büyük paralara ihtiyaç duyuyoruz. Enflasyonunun yıkıcı, gözle görülebilen sonuçlarından bir tanesinin verilere yansımış durumda” dedi. Gürses, 500 TL’lik banknotların çıkarılacağı iddiasıyla ilgili de “Merkez Bankası böyle bir hazırlık yok dedi. Ancak, görünen, somut bir durum var. Dolayısıyla, 500 TL ya da 1000 TL’lik banknotların önümüzdeki süreçte çıkarılmak zorunda kalacağı çok açık.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com