Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl 19.5 milyon tonluk rekolte beklediği ve 1.000 TL’lik primle birlikte 7.000 TL olarak belirlediği buğday alım fiyatı piyasanın 500 TL altında kaldı. Bu yıl bölgesel farklılıklarla verimde yüzde 20-40 arası kayıp yaşanacağı ve üreticinin şu anda hasat ettiği ürüne 7.500 TL’den alıcı bulabildiği belirtilirken, rekoltenin daha da düşmesi halinde fiyatlardaki tırmanışın sürmesi bekleniyor. Konya Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, bu yılki fiyatlar için “Kıraç arazide çiftçi bu yıl belki bir parça ekmeğini yiyebilir ama tarlasını ekemez” yorumunu yaparken, buğday fiyatlarının 7.500 TL, arpa fiyatlarının 6.500 TL’ye sabitlenmesi ve prim desteğinin de 2.000 TL’ye çıkarılması gerektiğini söyledi.
Açıklanan alım fiyatlarının Konya Ticaret Borsası’ndaki ton başına 7.500 TL’lik fiyatın altında kaldığını kaydeden Soydan, bu seviyeden TMO’nun ürün alamayacağını aktardı. Soydan, şöyle devam etti: “Bizim ilçemizde yüzde 20-30 verim kaybı var. Türkiye genelinde bu olursa, TMO bu fiyata ürün alamaz. Arz talebi karşılamazsa mutlaka fiyatlar daha da çıkacak. Devlet 1.000 TL primi, 2.000 TL yapıp çiftçinin üretimini sübvanse etmeli. Ürünü biz 10 kuruş fazlaya satalım diye mücadele ediyoruz. Serbest piyasadaki dengenin sağlanması ve ofisin mal alabilmesi için prim desteği gerekir.”
■ TOPRAK Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamada, TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına buğdayda 1.000 TL, arpada ise 500 TL ilave hububat alım primi verileceği belirtilerek, “2022 yılı üretimimizin buğdayda geçen yıla göre yüzde 10.4 artışla 19.5 milyon ton, arpada ise geçen yıla göre yüzde 48 artışla 8.5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir” denilmişti.
■ Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, bu fiyat seviyesi ile TMO’nun stok yapabilmesinin zor olduğunu, gelecek aylarda yurt dışında yaşanan gelişmelerle buğday fiyatlarında yükselişin süreceğini dile getirdi. Hatay ve Çukurova Bölgesi’nde TMO’nun ürün alamadığını ve ton başına serbest piyasada 7.300 TL’ye kadar fiyat alınabildiğini kaydeden Okay, “Bu yıl istenilen fiyattan istenilen miktarda buğday bulunamaz. Yurt içi üretime bugüne kadar önem verilmemiş, başınız sıkışmış şimdi ortalığı toparlamaya çalışıyorsunuz” değerlendirmesini yaptı.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com