Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin bugün yapacağı toplantının ana konularından birini fosil yakıtlar ve Rus petrolü oluşturacak.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Şatosu’nda düzenlenecek G7 zirvesi, bugün başlayacak ve üç gün sürecek.
G-7 ülkeleri, Rusya’dan gelen petrol ve gaza olan bağımlılıklarını ve sınırlamaların kendi ekonomileri üzerindeki etkilerini azaltmak için yeni bir yol arıyor. Ülkeler aynı zamanda Kremlin’in enerji gelirini de düşürmeye çalışıyor.
ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in haberine göre, konu ile ilgili bilgisi olan kaynaklar, Rus petrolüne yönelik olası bir fiyat sınırına ilişkin tartışmaların G7 toplantılarında ana gündem maddesi olacağını belirtti. Kaynaklara göre müzakereciler, zirveden önce yoğun görüşmeler gerçekleştirdi.
Rus petrolüne fiyat sınırı konulmasına ilişkin bir mekanizma oluşturulmasıyla birlikte Rus petrolünün ithalatına sınır getirilmesi ve Rusya’nın daha yüksek bir fiyattan satış yapmasının engellenmesi bekleniyor.
Bu önlemin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle yükselen enerji fiyatlarının tetiklediği enflasyonu da düşürebileceği hesaplanıyor. İtalya ve ABD bu önlemin alınması için bastırırken bazı Avrupa ülkeleri bunun Avrupa Birliği içinde yeni krizler doğurabileceğinden endişe ediyor.
Ayrıca Çin ve Hindistan gibi Rus ham petrol ithalatçılarının bu fiyat sınırına uymaya nasıl ikna edilebileceği de bilinmiyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan bir Alman hükümet yetkilisi, çözülmesi gereken soruların önemsiz olmadığını belirtti.
Bir başka Alman yetkili ise G7 liderlerinin Rus petrol ithalatına olası bir üst sınır getirilmesi konusunda “çok yapıcı” tartışmalar yürüttüğünü söyledi. Yetkili, “Bir anlaşmaya varmak için iyi bir yoldayız” dedi.
Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen müttefikleriyle Rusya’nın enerji gelirlerini sınırlayabilmek için düşük gelirli ülkelere etki etmeden Rusya’nın petrol fiyatlarına bir limit uygulama konusunda görüşmeler yaptıklarını söylemişti.
Kanada’nın Toronto kentinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yellen, Putin’in gelirlerini baskılamak ve Rus petrolü fiyatını aşağıya çekmek için Avrupa, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerin enerji yaptırımlarını pekiştirecek fiyat limitleri ya da istisnaları konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Yellen bunu yaparken küresel piyasalara daha fazla petrol arzı yapılmasına da olanak verileceğini vurguladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), savaşın ardından getirilen yaptırım ve kısıtlamalara rağmen Rusya’nın petrol gelirlerinin yüzde 50 arttığını belirtmişti. Ajans yayımladığı aylık raporda Rusya’nın 2022 yılında petrol ve türevi ürünlerden aylık olarak 20 milyar dolar kazandığını kaydetti.
Rapora göre yaptırımlara rağmen Rusya’nın enerji ihracatı devam etti. Enerji fiyatlarının artması nedeniyle Rus petrol gelirleri artarken Hindistan ve Çin’in Avrupa’da istenmeyen kargolara talip olmasıyla Asya’nın kritik alıcı konumunu güçlendirdiği belirtiliyor.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com