Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Söke Ovasında buğday fiyatlarının geç açıklanması, TMO’nun da alımlara geç başlaması nedeniyle buğday üreticisi ürünlerini tüccara satmak zorunda kaldı.
Çiftçiler ürünün yüzde 80’nin hasat edilmesi ve tüccara satılmasından sonra TMO’nun alımlara başlamasına tepki gösterdi. Kilogram başına 1 lira zarar ettiklerini belirten üreticiler,
“Maliyetlerin bu kadar arttığı, bir kuruşa dahi ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde TMO bizi mağdur etti. Buğday alım fiyatlarında TMO’ya verilecek ürüne 1 lira, tüccara satılacak olana ise 10 kuruş prim açıklandı.
TMO hasat döneminde alım yapmadığı için büyük bölümümüz buğdayı tüccara verdik. Üretim yapıp ürününü tüccara satmak zorunda kalan bizler TMO’nun mağduru olduğumuz için 1 liralık primin ödenmesini istiyoruz” dedi.
Söke’de bu yıl yüz bin dönüm arazide buğday ekildiğini, hasadın 25 Mayıstan itibaren başlayacağını TMO yetkililerine bildirdiklerini söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri,
“Söke ovasında yüz bin dönüm ekili alanımız olduğunu, 25 Mayıs itibariyle hasada başlanacağını 1 Mayıs’ta TMO Bölge Müdürlüğüne bildirerek alım sahasını açın dedik. Bu tarihten önce alım fiyatının belirlenmesini, alım programının yapılmasını istedik.
5 Mayıs günü buğdayın bir kilogram fiyatı 7.05 olarak belirlendi. Üretici olarak beklediğimiz fiyattı, ancak üreticimize yaramadı. Fiyatın geç belirlenmesi ve TMO’nun 9 Haziranda açılması yüzünden ürünün yüzde 80’i 6.20 ile 6.50 arasında tüccara gitti.
Üreticimiz ürününü TMO’ya vermek istiyordu, olmadı” ifadelerini kullanarak ürünlerini tüccara satmak zorunda kalanlara aradaki farkın ödenmesi için girişimde bulunacaklarını söyledi.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com