Anasayfa / Ekonomi / Besiciler, yem fiyatlarına isyan etti

Besiciler, yem fiyatlarına isyan etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde orta ölçekli bir hayvan çiftçiliğinde, büyükbaş hayvan yetiştiricisi Murat Dündar’ın sorunlarını dinledi.

Ziyarette Gürer’e CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan’da eşlik etti.

Dündar, geçen yıl 75 ila 100 lira arasında değişen 50 kiloluk yemin torbasının bu yıl 345 liraya aldığını belirterek, “7 bin 300 liraya net süt veriyoruz, 7 bin 600 liraya yem alıyoruz. Bu şartlarda bu iş sürdürülemez” dedi.

‘İŞÇİ ALSAM BİR AY DAYANAMAM’

Dündar, “Dayanma gücümüzün nedeni şu: Ben çoluğum, çocuğumla beraber kendim üretiyorum. Kendim bakıyorum hayvanlara. Gece gündüz buradayım. Bu çiftlikte kendim uğraşmayayım, çiftliğe işçi alayım, biz bir ay dayanamayız” diye konuştu.

Sütten kâr sağlayabilmek için 1 litre süte karşın 1,5 kilo yem alınabilmesinin baz alındığını hatırlatan Dündar, “Ancak mevcut koşullarımızda 1 litre süte karşı 1 kilo yem bile alamıyoruz. Hayvan normalde 33 litre üzerinde süt verir. Ama gücümüz yeme yetmediği için mecbur kısmak zorunda kalıyoruz” diye konutu.

‘DEPOYU DOLDURUYORUM, BİR HAFTA GİTMİYOR’

Dündar küspe alamadığını belirterek, “Bize 1 ton küspenin posasını 1000 liraya verdiler. Sistem bu, düzen bu. Şu an 50 kiloluk torba yem 345 lira. Bir yıl daha dişimi sıkacağım. Seneye bu zaman aynı şekilde giderse bitireceğim. Mazot 30 liraya dayandı. Depoyu dolduruyorum bir hafta gitmiyor” ifadelerini  kullandı.

VETERİNERLİK ÜCRETLERİ DE ARTTI

Geçen yıl 70 lira, 100 lira ve en fazlası 250 lira olan hayvancılıkta kullanılan ilaçların bu yıl 3-4 kat arttığına dikkat çeken yetiştirici Dündar,  250 liralık ilacın 1 yıl içinde 750 liraya kadar çıktığını, 15-20 lira olan serumun bile 100 lirayı geçtiğini ifade etti.

‘GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEK ÖNLEM’ VURGUSU

Ömer Fethi Gürer işe, “Hayvancılık zor bir iş. 24 saat emek ister. Bu işi yapanları korumak desteklemek gerekir. Ulusal Süt Konseyi girdileri dikkate alarak tavsiye fiyatını besici mağdur etmeyecek biçimde güncellemelidir” dedi.

“Yem olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik önlemler alınmalı” diyen Gürer, “Alanlarda gördüğümüz gebe, damızlık, süt inekleri kesime gönderiliyor. Bu durum hayvancılıkta derinleşen krizin habercisidir” diye konuştu.

Gürer, hayvancılık sektörüyle ilgilenen yurttaşların, yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönündeki taleplerini de yetkili kesimlere ulaştırmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?

 DIMETHYL SULFATE

CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat

(Methylsulfate; DMS)

 

Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.

Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:

• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.

• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.

• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.

DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.

 

Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.

 

Dimetil Sülfat Uygulamaları

DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.

 

DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.

 

Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.

 

Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.

Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.

Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,

Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir