Anasayfa / Ekonomi / Lokantacılar, boykot hazırlığında

Lokantacılar, boykot hazırlığında

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırlandığını duyurdu.

Federasyonun Genel Başkanı Sayit Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri, aldıkları fahiş komisyonları revize etmediği takdirde 100 bin üye işyerimizde sistemleri kapatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

KEPENK İNDİRENLER ARTTI, AYAKTA KALANLAR BORÇLU

Karabağlı, “2 yıl gibi uzun bir süre pandemi nedeniyle oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz” diye konuştu.

“Daralan piyasalar nedeniyle de kan kaybı yaşanıyor. İşyeri kapanışları artıyor, ayakta kalmaya çalışanlar ise borçlanıyor” diyen Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri, uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezse, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı 100 binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak” dedi.

‘PERAKENDE TİCARET VE HAL YASALARI ÇIKARILMALI’

Toplumun dinamosu konumundaki esnaf teşkilatının korunup kollanması gerektiğini söyleyen Karabağlı, taleplerini şöyle sıraladı:

“KDV indirimi, kredi desteği, kaybolmaya yüz tutmuş bazı mesleklerde vergi muafiyeti gibi devlete düşen görevler imkanlar dahilinde kısmen uygulanmış olsa da alınan tedbirler yetersiz kalıyor. Köklü çözümlere ihtiyacımız var.

Perakende ve hal yasalarının acilen çıkarılması, konut kira artışlarındaki düzenlemelerin esnafımızı da kapsaması, kira stopajlarının indirilmesi veya kaldırılması ya da mal sahibinden alınması gibi çözümlerin de acilen devreye alınması zaruridir.

İşyeri tahliyelerinin zorlaştırılması perakende ticaret yasasında yer almalıdır.”

‘BİZİM MÜŞTERİMİZİ BİZE PAZARLIYORLAR’

Online yemek siparişi sistemlerinin uluslararası zincir restoranlara yüzde 4 ila yüzde 5 komisyonla çalıştığı, o şirketlerin ulusal televizyonlarda ve yazılı basında reklamını yaptığını söyleyen Karabağlı, şöyle dedi:

“Online yemek siparişi sistemleri, sektörden aldığı yüksek komisyonlar sayesinde kullanıcılara bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirerek kullanıcıyı sisteme yönlendiriyor.

Bu durum işletmeleri biçare bir şekilde sistemin içine çekiyor. Bizim müşterilerimizi bize pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18’lik komisyon maliyet hesabıyla tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açıyor, arz-talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor.”

‘ESNAFTAN 2-3 KAT DAHA FAZLA KÂR EDİYORLAR’

Online yemek siparişi sistemlerinin kendi bünyelerinde oluşturdukları online ödeme sistemleri üzerinden ekstra komisyonlar uyguladığına, alacaklarını peşin mahsup edip işlettiğine, işyerlerine ise 15 ila 30 günlük periyotlarda ödeme yaptığına dikkat çeken Karabağlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Sözleşmelerde komisyonları yüzde 10 ve altında gösteren bu şirketler; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, haftalık joker indirimleri, açma kapama bedelleri gibi artı ücretlendirmeler yaparak komisyonlarını yüzde 18 ila yüzde 20 bandına taşıyor.

Esnafımızın 2-3 katı kâr eden sistem o kadar kârlı ve cazip bir hale geldi ki uluslararası şirketler bir bir sistemin içine girerek çoğalıyor.”

DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?

DIMETHYL SULFATE

CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat

(Methylsulfate; DMS)

Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.

Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:

• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.

• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.

• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.

DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.

Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.

Dimetil Sülfat Uygulamaları

DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.

DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.

Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.

Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.

Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.

Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,

Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir