Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 2.37’lik temmuz ayı tüketici enflasyonu memur, emekli, asgari ücretli ve özel sektör çalışanlarının ikinci 6 aylık dönemde aldığı zamları şimdiden eritti. Zammın üzerinden geçen bir aylık dönemde en düşük memur aylığı 196 lira, en düşük emekli aylığı 135 lira eridi. Temmuzdan itibaren 5 bin 500 liraya yükseltilen asgari ücret daha ilk ayda 127 lira eriyerek 5 bin 373 liraya düştü.
Kamu çalışanları ve emeklilerin aksine yüzde 42.35’lik enflasyon kaybının yarısını bile alamayan özel sektör çalışanları arasında örneğin maaşı 8 bin lira olanlar 185 lira kayıpla 7 bin 815 liralık alım gücüne geriledi. Temmuz maaşı örneğin 10 bin liraya çıkarılan bir işçinin alım gücü bir ayda 9 bin 768 liraya düştü. Çarşı pazardaki gerçek hayat pahalılığı dikkate alındığında maaşlardaki erime çok daha yüksek boyutlara vardı.
ÖĞRETMEN 218 TL KAYBETTİ
Bu yılın ilk 6 ayında tüketici enflasyonunun yüzde 42.35 çıkmasıyla memur maaşlarına 6 aylık enflasyon kaybının telafisi ve temmuz zammıyla birlikte toplamda yüzde 41.69’luk zam yapılmıştı. Bu zamla 1 Temmuz’dan itibaren 8 bin 462 liraya yükselen en düşük memur maaşının alım gücü ayın sonunda 8 bin 266 liraya geriledi. Öğretmen maaşı 218 lira kayıpla 9 bin 219 liralık alım gücüne gerilerken hemşire maaşı 242 lira kayıpla 10 bin 208 liraya düştü. Temmuz başında 20 bin 90 lira maaş alan kaymakamın alım gücü aynı ayın sonunda 465 lira kayıpla 19 bin 625 liraya geriledi.
EMEKLİ MAAŞI 3.419 TL
En düşük memur emeklisi aylığı 135 lira kayıpla 5 bin 697 liraya düşerken temmuz başında 3 bin 500 liraya yükseltilen en düşük işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi aylığının alım gücü şimdiden 81 lira eriyerek 3 bin 419 liraya indi. Büyük pazarlıkların sonucunda yüzde 30 zamla 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücretin alım gücü de daha ilk ayda 5 bin 373 liraya geriledi. Asgari ücretlinin zamlar karşısındaki alım gücü bir ayda 127 lira eridi.
Özel sektör çalışanı yandı
Yüksek enflasyon dönemlerinde TÜİK enflasyonu her 6 ayda bir yansıtılarak alım gücü kısmen de olsa korunan özel sektör çalışanları AKP iktidarının dalgalı enflasyon dönemlerinde ciddi gelir kaybına uğradı. Memur ve emeklilerin aksine birçok yılı zamsız geçiren özel sektör çalışanları enflasyonun bir anda olağanüstü seviyelere çıkmasıyla bu sefer de enflasyonun yarısı hatta 4’te 1’i civarında zamlara mahkum edildi.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
kaucukdergisi.com