Anasayfa / Ekonomi / 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

1- Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdı

Dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 162 artarak 11 milyar doları aştı. Ticaret Bakanı Muş: “Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek Ağustos ayı ihracatı.” dedi.

2- TCMB’den yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından doğrulanan karara göre, TL dönüşüm hedefi kapsamında yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulanacak. TCMB, TL mevduatı düşük bankanın zorunlu karşılıklarından yüzde 3 komisyon alacak.

3- İstanbul’da enflasyon 1998’den bu yana en yüksek seviyede

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre İstanbul’da perakende fiyatlar yıllık yüzde 99,91 ile 1998’den beri en yüksek hızda arttı. Önceki ay artış yüzde 99,1 olmuştu. Toptan fiyatlar da yıllık bazda yükselişini sürdürerek yüzde 98,09 arttı.

4- Elektriğe zam geldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi.

5- Euro Bölgesi enflasyonunda yeni zirve

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı enflasyonu yıllık yüzde 9,1 olarak rekor tazeledi. Bu yükseliş, Avrupa Merkez Bankası’ndan yüksek montanlı faiz artış beklentisini de güçlendirdi. Çekirdek enflasyon da rekor tazeledi.

6- Türkiye 2. çeyrekte tahminlerin üzerinde büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, ekonominin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterdi. Bu dönemde yıllık sektörel büyüme sanayide yüzde 7,8, hizmetlerde yüzde 18,1 olurken inşaat yüzde 10,9, tarım ise yüzde 2,9 azaldı. Ekonomi böylece G20 içinde en yüksek büyüme oranlarından birini kaydetti.

7- Bankalara şirket Dövizini de TL’ye dönüştürme hedefi geldi

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalara yeni yükümlülükler getirdi. Bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir