Anasayfa / enerji / Çin’den petrol ihracatında u-dönüşü

Çin’den petrol ihracatında u-dönüşü

Çin, ekonomisini canlandırmaya yardımcı olmak amacıyla petrol rafinerilerinin daha fazla yakıt ihraç etmesine izin vermeyi düşünüyor, bu hamle emisyonları en aza indirmeye odaklanma politikasının tersine çevrilmesi anlamına geliyor.

Bloomberg’ün edindiği bilgilere göre, rafineriler ve tüccarlar, benzin ve dizeli de içeren 15 milyon ton fazladan akaryakıt ihracat kotası için başvuruda bulundular. Başvurunun onaylanması halinde bugüne dek tahsis edilen kotalar 2021 için izin verilen kotayla aynı seviyeye gelmiş olacak.

Pekin yönetimi gerek devlete ait olanlar gerekse özel rafinerilerin yapabileceği ihracat miktarı konusunda sıkı bir kontrole sahip. 2022’de bugüne dek tahsis edilen kota miktarı hava kirliliğini azaltmak ve sektörün konsolidasyonuna yardımcı olmak amacıyla frenlenmesiyle bir önceki yıla göre yüzde 40 daha az olmuştu.

Kota artışıyla ekonomik aktiviteyi artırmak amaçlanıyor

Kaynaklar, olası kota artışının arkasında Çin’in ekonomik aktiviteyi artırma arzusu olabileceğini belirttiler. Bu yıl yaşanan gayrimenkul krizi ve Sıfır Kovid politikası Asya’nın en büyük ekonomisi üzerinde baskı kurarken bazı büyük bankaları büyüme beklentilerini yüzde 3’ün altına çekti.

Parça parça başvuruların alındığı ek ihracat tahsislerinde Çinli rafinerilere bu hafta 1,5 milyon tonluk kota verilmesi bekleniyor. 15 milyon tonun onaylanması halinde bu yılki toplam 39 milyona tona ulaşarak geçen yılki 38,6 milyon tonu geçmiş olacak.

Çin Petrol ve Kimya Endüstrisi Federasyonu’ndan bir yetkili olan Fu Xiangsheng, geçen ay bir endüstri konferansında yaptığı açıklamada, artan yakıt ihracatı ve rafinaj kapasitesinin daha verimli kullanımının ekonomik toparlanmayı desteklemenin yollarından biri olduğunu söyledi.

CITIC Futures Co.’ya göre, ülkenin devlete ait rafinerileri, ABD’dekinden çok daha düşük bir seviyede, 10 Eylül’e kadar olan haftada yüzde 75,3 kapasiteyle çalışıyordu.

Petrol ihracatında artış talep ve fiyatlar için yükseliş anlamına gelebilir

Çin’in dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olduğu göz önüne alındığında Çin’in daha fazla yakıt ihracatı yapması küresel ham talep ve fiyatlar için yükseliş anlamına gelebilir. Öte yandan artan arz nedeniyle petrol ürünü fiyatlarının düşmesinin de mümkün olduğu değerlendiriliyor.

Çin’in dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olduğu göz önüne alındığında, artan arz nedeniyle petrol ürünü fiyatlarının düşmesine yardımcı olabileceği düşünülürse, Çin’in daha fazla yakıt ihracatı, küresel hızlı ham talep ve fiyatlar için yükseliş olacaktır. Traderlara göre, ekstra kota, potansiyel olarak Çinli rafinerilerden bazı spot alımları tetikleyebilir.

Diğer Haber

Benzine indirim bekleniyor! (16 Kasım 2024 güncel akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (akaryakıt) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Gazeteci Cemil Cahit Saraçoğlu, X …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir