HANDE BERKTAN
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bilim dünyası için heyecan yaratan, yeni bir projeye daha imza attı. Kurum, 2009 yılında uzaya gönderdiği Geniş Alanlı Kızılötesi Gözlem Kâşifi NEOWISE ile bugüne kadar elde ettiği görüntülerin bir videosunu oluşturdu. Oluşturulan yeni görüntü, tüm gökyüzünün 12 yıllık değişim sürecini gösteriyor.
Her 6 ayda bir, NASA’nın Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE), uzay aracı Güneş’in yarısında bir geziyi tamamlayarak her yönden görüntü alıyor. Bir araya getirilen bu görüntüler, yüz milyonlarca nesnenin konumunu ve parlaklığını gösteren bir “tüm gökyüzü” haritası oluşturuyor. Bilim adamları, uzay aracı tarafından üretilen 18 tüm gökyüzü haritasını kullanarak gökyüzünün hızlandırılmış bir filmini yaparak on yıla yayılan değişiklikleri ortaya çıkarıyor.
NASA’nın NEOWISE misyonundan yeni hızlandırılmış filmi, gökbilimcilere yıldızlar ve kara delikler gibi nesneleri hareket ederken ve zaman içinde değiştikçe görme fırsatı verdi.
Tucson’daki Arizona Üniversitesi’nde NEOWISE Başaraştırmacısı Amy Mainzer, “Dışarı çıkıp gece gökyüzüne bakarsanız, hiçbir şey değişmemiş gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Yıldızlar parlıyor ve patlıyor. Asteroitler vızıldayarak geçiyor. Kara delikler yıldızları parçalıyor. Evren gerçekten yoğun, aktif bir yer.” dedi.
NEOWISE başlangıçta, 2009 yılında başlatılan ve güneş sistemimizin dışındaki nesneleri bulmak ve incelemek için tüm gökyüzünü taramakla görevli bir gözlemevi olan WISE’dan asteroit tespitlerini ve özelliklerini almak için bir veri işleme projesiydi. Uzay aracı, onları kızılötesi ışığa duyarlı hale getiren kriyojenik olarak soğutulmuş dedektörler kullandı.
WISE’ın görevi, bazı kızılötesi gözlemler için gerekli olan yerleşik soğutucunun bitmesiyle 2011’de sona erdi, ancak uzay aracı ve kızılötesi dedektörlerinden bazıları hala çalışır durumdaydı. Böylece 2013’te NASA, asteroitleri ve diğer Dünya’ya yakın nesneleri veya NEO’ları izlemek için yeniden tasarladı. Böylelikle, hem görev hem de uzay aracı yeni bir isim aldı: NEOWISE.