Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC Arizona’da taahhüt ettiği 12 milyar dolarlık yatırımın haricinde yeni bir üretim tesisi daha kurmayı planlıyor.
WSJ’nin haberine göre TSMC, Phoenix’in kuzeyinde yapım aşamasındaki fabrikanın bitişiğinde başka bir tesis kurma planını duyuracak. Haberde yeni yatırımın ilk projeye benzer olacağı belirtildi.
Biden yönetimi, son dönemde Çin’in hırslı hedeflerine karşı koyma ve ulusal güvenlik için hayati önem taşıyan bileşenleri güvence altına alma çabalarının bir parçası olarak ABD’de çip üretimi sektörüne yatırım çekmeye çalışıyor. Bu çaba, 2020 ve 2021 civarında başlayan yaygın darboğazın ardından çiplerin otomobillerden akıllı telefonlara kadar her şeyin üretiminde nasıl merkezi bir yer tuttuğunu göstermesiyle hızlanmıştı.
ABD’de yüksek üretim maliyetleri devlet teşvikleriyle karşılanıyor
Yeni projeler için yaklaşık 50 milyar dolarlık teşvik sağlayan Washington yönetimi, TSMC’nin Arizona’daki tesis planını ABD’ye ileri teknoloji çip yapımını geri getirme çabalarında önemli bir başarı olarak niteledi. Öte yandan Tayvanlı şirket ABD’de yarı iletken üretmenin çok daha pahalıya mal olduğunu ancak bu yüksek masrafların devlet desteğiyle yönetilebilir olduğunu söyledi.
Üretim tesisleri büyük oranda Tayvan’da bulunan TSMC, yerli çip üretimini desteklemek isteyen büyük ülkelerdeki talebi karşılamaya yardımcı olması için geçtiğimiz yıl içinde üretim tesislerinin bulunduğu bölgeleri çeşitlendirmeye başladı. Önde gelen çip üreticilerinden Samsung da daha önce Teksas’ta 17 milyar dolarlık bir çip üretim tesisi kuracağını açıklamıştı.
Japonya ve Almanya’da yeni fabrikaların kurulması planlanıyor
Bloomberg News’in haberine göre TSMC Japonya’da 7 milyar dolarlık bir tesis kuracak ve bunun yanında Alman hükümetiyle olası bir üretim tesisi kurma konusunda ön görüşmeler yürütüyor.
TSMC’nin ABD planlarında yapacağı büyük bir genişleme Biden yönetiminin ülkenin çip teknoloji yarışında Çin’in önünde kalma çabalarını destekleyecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
ABD yerel çip üretimine sağladığı teşviklerin yanından Çin’in askeri ve teknoloji sektörüne yardımcı olacak çiplerini akışını kısmak amacıyla Çin’e ileri teknoloji sevkiyatına çok sayıda kısıtlama getirmişti.
Şi Cinping’in geçtiğimiz ay yaptığı ve dönüm noktası olarak nitelendirilen konuşmasında ABD ile teknolojik üstünlük için yapılan yarışta üstün gelmek için teknolojide kendi kendine yeterli olma taahhüdü vermiş ve çok sayıda uzman bunu Pekin’in yapay zeka ve çip gibi sektörler için sağlanan politik ve finansal desteği iki katına çıkaracağının işaret olarak yorumlamıştı.