CEMRE NUR KARACA
Bir süredir iş dünyasının sermaye ihtiyacına vurgu yaparak beklediği Kredi Garanti Fonu’nda büyüklük netlik kazanmaya başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2023 bütçesi üzerinde yaptığı sunumda Kredi Garanti Fonu’na (KGF) 7 milyar lira aktarılarak kullanılacağını söyledi. Önceki Kredi Garanti Fonu örnekleri ve kefalet oranları dikkate alındığında bunun 70 milyar liralık bir paket büyüklüğüne denk geleceği hesaplanıyor. Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tutara yakın bir paket hazırlığında.
“KGF’de finansmana ulaşmada sıkıntı yaşamayan firmaları dışarıda bırakacağız”
Geçtiğimiz günlerde MÜSİAD EXPO 2022 Fuarında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “KGF’de finansmana ulaşmada sıkıntı yaşamayan firmaları dışarıda bırakacağız” demişti.
Nebati, genç girişimcilere kullandırılan Hazine Destekli Kredilerdeki sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükselttiklerini söylemişti.
KGF kefaletinde bakiye tutarı 10 kat artırıldı
Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet üst limiti, 4749 sayılı kamu finansmanı ve borç yönetimi hakkında kanun geçici 20. maddesinde öngörüldüğü üzere 10 kat artırılmıştı.
KGF paketi üzerinde çalışmalarda sona yaklaşılırken, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, yeni paketin Aralık ayı ortalarında açıklayacaklarını söylemişti.
İş dünyası yeni KGF destek paketlerini bekliyor
En son açıklanan 60 milyar TL’lik KGF paketinin ardından iş dünyası yeni destek paketleri için bakanlıkla görüşmelere başlamıştı. Özel bankalardan ucuz kredi bulamayan iş dünyası temsilcileri son günlerde artan finansman maliyetleri ve krediye erişememe sorunu nedeniyle yatırım yapamadıklarını dile getirdi.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, KGF destek paketi açıklandığında “Bizce, KGF yalnızca işletme sermayesine değil, uzun vadeli yatırım kredilerine de destek verecek hale getirilerek teminat hacmi daha da genişletilmeli” değerlendirmelerinde bulunmuştu.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise özellikle enerji maliyetlerinin 4-5 katına çıktığını ve sanayicinin sermaye ihtiyacının arttığını ifade etmişti. Bahar, Ekim ayında imalat ve ihracat odaklı KGF desteğinin getirilmesinin çok elzem olduğunu söylemişti.
Bahar, “Cirolarımız, eskiden ürettiğimiz ürün miktarı rekoltelerimiz aynı kalırken enflasyon ve enerji nedeniyle 4-5 katına çıktı. Bu da en az o kadar kat işletme sermayesi ihtiyacımızın arttığını gösteriyor. Buna muhakkak bir tedavi gerekiyor. Ekim ayında muhakkak bir Kredi Garanti Fonu destekli kredinin imalat bazında, ihracat odaklı getirilmesi gerektiği çok elzem olduğunu düşünüyorum” açıklamalarında bulunmuştu.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yeni Kredi Garanti Fonu paketlerinin getirilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Finansman noktasında son dönemde KGF paketleri çok önemli ama maalesef son paket yeterli gelmedi” dedi.
Eroğlu, yeni yatırımlara dikkat çekerken, “Şu anda kapasite sınırına ulaşmış ihracatçının yeni yatırım yapabilmesi için KGF paketlerinin arttırılması gerekiyor. Özellikle de bahsettiğim yüksek teknoloji ürünler özelinde bunun artması çok önemli, plastik sektöründe inovasyon anlamında çok fazla yeni yatırım var” diye ekledi.
“Kredi musluklarının açılması lazım”
Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, İhracatın devam etmesi ve ilerlemesi adına sanayiciye ve ihracatçıya kredi musluklarının açılması gerektiğini söylemişti.
Aymen, “KGF kredisi için 31 Temmuz’a kadar faturalar toplandı. Bir kısım firmalar bu krediye güvenip makina alımı için ön ödeme yaptı. Buna karşın halen bu konuyla ilgili hiçbir ses, haber yok.
Bu ülkede yüzde 90’lar üzerinde gerçek enflasyon var. Dolayısıyla, bankaların yüzde 14 politika faizi ile uzun süreli kredi kullandırabilmesi çok zor. Ama bugünkü enflasyon ortamına göre birtakım ayarlamalarla ihracatın devam ettirilmesi lazım. İmkânlar ölçüsünde kredi musluklarının açılması lazım” değerlendirmelerinde bulunmuştu.