Anasayfa / Ekonomi / 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Küresel piyasalar ABD’de beklentilerin altında gelen enflasyon verileri, kripto para piyasalarında yaşanan sert düşüşler ve iflas haberinin etkisiyle hareketli bir haftayı geride bıraktı. Çin’in Kovid-19 politasısa ve ABD’de yaşanan Kongre ara seçimleri de yakından izlendi.

Yurt içinde ise makro ekonomi gündemi öne çıktı. Veriler, cari açıkta beklentilerin aşıldığını ortaya koyarken ülkede sanayi üretiminde çarkların yavaşladığı ve üretimin daraldığına, tüketimdeki hızlanmanın ise sürdüğüne işaret etti.

İşte 7 başlıkla geçen hafta yaşanan önemli gelişmeler

1-ABD’de enflasyon Ekim’de beklentinin altında kaldı

ABD’de enflasyon Ekim ayında soğuma sinyalleri verdi. Manşet yıllık enflasyon yüzde 7,7 ile yüzde 7,9’luk beklentinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon göstergeleri de Eylül ayına göre geriledi. Verilerin açıklanmasının ardından Fed’in Aralık toplantısına ilişkin faiz artışı beklentileri 50 baz puana geriledi.

2- Çin’den sıfır Kovid politikasına bağlılık vurgusu

Şinhua Haber Ajansı’nın haberine göre Çin’de Şi Cinping’in başkanlık ettiği Politbüro Yürütme Komitesi toplantısından sıfır Kovid stratejisine bağlılık kararı çıktı. Komite daha kesin ve hedefe yönelik yöntemler geliştirilmesi çağrısında bulundu.

3-TİM Başkanı: Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe Bloomberg HT yayınında ihracat gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurun enflasyon oranında artması gerektiğini ifade eden Gültepe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da Eximbank’a acilen fonlama sağlaması gerektiğini belirtti.

4-Hazine: 1,5 milyar dolarlık eurobond ihracına 3 kat talep geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı 1,5 milyar dolarlık eurobond ihracına 3 kat talep geldiğini, getiri oranının yüzde 10 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

5- Cari açık Eylül’de beklentiyi aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari denge Eylül’de 2,97 milyar dolar açık verdi. Eylül açığında bir yıl öncesine göre neredeyse 7 milyar dolar artan 8,1 milyar dolarlık dış ticaret açığı etkili oldu. Revizyon gören seyahat gelirleri 4,56 milyar dolar ile açığın genişlemesini sınırladı.

Öte yandan, Eyül ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış verileri Türkiye ekonomisinde üretim ve tüketim arasındaki makasın biraz daha açıldığına işaret etti. Türkiye ekonomisinde iç talebin daha canlı olduğu, dış talep görünümünde ise aşağı yönlü risklerin öne çıkmasıyla sanayinin baskılandığı görülüyor.

6-ABD’de tarihin en ‘pahalı’ ara seçimi

ABD ve küresel kamuoyunda dikkatler ABD’de yapılacak ara seçimlere çevrildi. Ara seçimler ABD tarihinde 16 milyar doları aşan maliyetiyle de öne çıkıyor.

7-Binance-FTX savaşının galibi kim?

Kripto para camiasının iki dev alım satım platformu FTX ve Binance arasında, FTX’in kurulduğu 2018 yılından bu yana süren soğuk savaş, iki hafta önce Binance CEO’su CZ’nin alenen Twitter’dan FTX’in CEO’su Sam Bankman Fried’i hedef göstermesi ve ellerinde bulunan FTT tokenları (FTX platformunda kullanıcılara fayda sağlayan platform jetonu) satacaklarını açıklamasıyla ayyuka çıktı.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir