İsveç Merkez Bankası Riksbank, borçlanma maliyetlerini 75 baz puan artırdı ve İsveç ekonomisi için derinleşen bir resesyon öngörmesine rağmen enflasyonu dizginlemek için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunun sinyalini verdi.
Merkez Bankası Başkanı olarak nihai kararında Stefan Ingves ve meslektaşları, politika faiz oranını 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2,5’e yükseltti. Artış kararı birçok ekonomistin tahminleriyle uyumlu gerçekleşti. Yetkililer gelecek yıl tüketici fiyatları için tahminlerini yükseltirken üretime yönelik görünümlerini düşürdüler.
Riksbank’tan yapılan açıklamada, “Projeksiyonlar, politika faizinin muhtemelen gelecek yılın başında daha da artırılacağını ve ardından yüzde 3’ün biraz altına ineceğini gösteriyor. Mevcut yüksek enflasyonun kalıcı hale gelme riski ve para politikasının enflasyonun düşmesini sağlayacak şekilde hareket etmesi hala çok önemli” ifadeleri kullanıldı.
Faiz artışı beklentilerin üstünde enflasyon sonrasında geldi
Faiz artışı, farklı türde mal ve hizmet fiyatlarının beklenenden daha hızlı bir şekilde yükseldiğini gösteren veriler sonrasında geldi. Bu durum İsveç’i, yetkililerinin daha fazla sıkılaştırmayı beklerken bile açıkça kabul etmeye istekli oldukları ekonomik acı miktarı açısından öne çıkarıyor.
Riksbank’ın izlediği agresif para politikası, her ikisi de bu haftanın başlarında parasal kararlarda kararlı bir duruş sergileyen Yeni Zelanda’dan İzlanda’ya kadar küresel muadilleriyle uyumluluk gösteriyor.
Ana enflasyon göstergesi 30 yılın zirvesine çıktı
İsveçli politika yapıcıların, hassas bir dönemde fiyat artışlarını dizginleme zorluğuyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Enflasyon, elektrik fiyatlarının ılımlı hale gelmesiyle Ekim ayında yavaşlamış, ancak ana göstergelerden biri 30 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti. Bu arada, ücret görüşmelerinin gelecek yılın başlarında bir referans ücret anlaşmasına varması planlanıyor.
Yetkililer, daha şahin bir tepki gerektiren alternatif bir senaryoya atıfta bulunarak, “Enflasyon fiyat ve ücret oluşumunda yerleşik hale gelirse, güçlü bir para politikası tepkisi gerekli olacaktır” uyarısında bulundu.