Anasayfa / Ekonomi / Yapay zeka ve ses teknolojileri pazarının 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Yapay zeka ve ses teknolojileri pazarının 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor

HANDE BERKTAN

İnsan makine iletişiminin en üst boyutu olan yapay zekaya dayalı ses teknolojileri pazarı bu yılı 15 milyar dolar hacimle kapamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin yüzde 1’in altında pazar payı aldığı sektörün, 2025 yılında, 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

BloombergHT’de Gündem Teknoloji programına katılan Sestek Genel Müdürü Serdar Karadayı ses teknolojilerine dair “Konuşmaları yazıya döküp, yapay zekayla anlamlaştıran ses teknolojileri pazarı pandemi etkisiyle hızlı büyümesini sürdürüyor. Çağrı merkezlerini aradığınızda karşınıza çıkan teknoloji buna bir örnek diyebiliriz. Dünya genelinde 2025 yılında bilişim teknolojileri pazarının, 400 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yapay zeka ve ses teknolojilerine odaklı teknolojilerin ise 2025 yılında 25 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye ise global pazardan yüzde 1’in altında pay alıyor” dedi.

Ses teknolojileri pazarı globalde %5, Türkiye’de ise %20 büyüme sağladı

Ses teknolojilerinin ihracatına ilişkin Sestek Genel Müdürü Karadayı “Hizmet ihracatından 58 milyar dolar gelire sahibiz ve bunun altında 2.5 milyar doları yazılım ihracatından geliyor. Hedefimiz yazılım ihracatını 2025 yılında 15 milyar dolara çıkarmak. Gelecek, yazılım ve alt teknolojilerde. Pandemide olumlu etkilenen sektörümüzün ortalama 3 yılda büyüme oranı yüzde 20 oldu. Dünya genelinde büyüme oranı ise yüzde 5 oldu” değerlendirmesini yaptı.

Sestek’in büyüme stratejisine dair Karadayı “Sestek olarak gelirlerimizin yüzde 65’inden fazlası yurtdışından geliyor. Ana pazarlarımız ABD, Avrupa ve Ortadoğu pazarı. Bu pazarlarda daha büyümek istiyoruz. Çatı kuruluşumuz Unifonic ile yurtdışında 3 yıl içerisinde halka açılma planlarımız var. Sestek olarak ağırlıklı telekomünikasyon, bankacılık ve sigorta sektörlerinde müşterilerimize hizmet, çözüm sunuyoruz. Çağrı merkezlerinin uygulamalarını biz sunuyoruz. Hem sanal asistanlar hem analitik hizmetlerimiz bizim amiral gemimiz. Bu teknolojileri 150 kişilik AR-GE mühendislerimizle geliştiriyoruz. İstanbul ve Ankara’da AR-GE merkezlerimiz var. Yurtdışı ofislerimiz ise Dubai, Londra ve ABD’de yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir