Stellantis NV güçlü fiyatlar, yüksek kâr marjlı otomotiv satışları ve olumlu kur etkileri nedeniyle rekor finansal sonuçlar açıklaması sonrası 1,5 milyar euroya (1,6 milyar dolar) varan bir hisse geri alım programı açıkladı.
Jeep SUV ve Peugeot otomobillerini üreten firma Çarşamba günü, Mercedes-Benz AG ve BMW AG’nin benzer hamlelerini takiben geri alımların yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi.
Öte yandan Stellantis, şirketin girdi kıtlığı ve lojistik zorluklarla mücadele etmesine rağmen, bir yıl daha çift haneli gelir beklediğini söyledi.
Geciken teslimatları yetiştirmeye çalışan otomotiv üreticileri sorunu büyüten lojistik sorunların yanında yeterince girdi tedarik etmek için mücadeleye devam ediyor.
Tır sürücüleri ve raylı sistemde yaşanan sorunlar binlerce aracın Stellantis’in Sochaux’daki fabrikasında kalmasına neden olurken Volkswagen da satılamayan araçların birikmeye neden olduğunu bildirmişti.
Teslimat ve tedarik sorunları yavaşlayan küresel ekonomide tampon olacak
Üreticiler, otomobillerin alıcılarına ulaştırılmasında yaşanan zorluklarla birlikte halihazırda oldukça uzun olan sipariş listesinin yavaşlayan küresel ekonomiye karşı tampon görevi göreceğini değerlendiriyor.
Tesla ve Ford Motor gibi firmaların elektrikli araçlarında yaptıkları indirimler önümüzdeki aylar için iyiye işaret olmasa da Stellantis’in rakibi Renault bu ay model teklifini gözden geçirmesi sonrası getirilerinde artış beklediğini söyledi.
2022 için beklentilerin üstünde yüzde 13’lük bir kâr marjı bildiren Stellantis Avrupa’nın da içinde olduğu tüm bölgelerin büyüdüğünü ve rekor kârlılık sağladığını bildirdi. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında getiriler tedarik zincirinde yaşanan sorunlar nedeniyle ilk yarıya oranla düşüş gösterdi.
Fiat, Chrysler ve PSA Group’u birleşmesinden oluşan otomotiv devi hisse başına 1,34 euro temettü ödeyecek. Bu rakam bir önceki yıl 1,04 euroydu.