Anasayfa / Ekonomi / GSM şirketlerine deprem soruşturması

GSM şirketlerine deprem soruşturması

Afet bölgesinde yaşanan iletişim kopuklukları kamuoyunda büyük tepki çekerken, GSM şirketlerine bu süreçteki aksaklıklar nedeniyle soruşturma açıldı.

Habertürk Yazarı Kemal Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile bir görüşme gerçekleştirdiğini, bu görüşmede Sayan’ın üç GSM şirketi Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında 14 Şubat tarihinde bir soruşturma açıldığını belirttiğini yazdı. Sayan görüşmede soruşturma sonucunda bu şirketler hakkında gerekenlerin yapılacağını da söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da söz konusu soruşturmanın açıldığını teyit etti.

Şirketlerin yatırımları gerilerken, afet yönetiminde fiyasko yaşandı

Deprem süresince en kritik ilk saatlerde iletişimin kopması yardım ve arama kurtarma çalışmalarında büyük aksaklıklara yol açmıştı. Deprem riski konusunda yeterli araştırma yapılmadan binaların üzerine monte edilen baz istasyonlarının, binaların çökmesiyle önemli çoğunluğu kullanılamaz hale gelirken, sonrasında getirilen mobil istasyonlar da başta enerji tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle yeterli kapasiteye ulaşamadı.

Afet yönetiminde yaşanan aksaklıklar kamuoyunda GSM şirketlerini gündeme getirirken, şirketlerin finansal sonuçları da yatırımların reel olarak gerilediğine işaret etmişti.

Türkiye’de halka açık olan Turkcell ve Türk Telekom’un finansal sonuçlarına göre şirketlerin son yıllardaki yatırım harcamalarında yaşanan artış çoğunlukla enflasyonun gerisinde kaldı.

Türk Telekom’un finansal sonuçlarına göre 2022 yılında şirketin yatırım harcaması 14 milyar TL olarak kaydedildi. 2021 yılında şirketin yatırım harcamaları 8,7 milyar olarak kaydedilmişti. Bu veriler dikkate alındığında şirketin 2022’de yatırım harcamalarını yıllık olarak yüzde 61,4 artırdığı görüldü. Bu artış 2022’de kaydedilen yıllık yüzde 64,27’lik enflasyonunun gerisinde kaldı. Bir başka deyişle şirketin yatırım harcamaları 2022’de reel olarak geriledi.

Türk Telekom’un yatırım performansında 2021’de de benzer bir tablo izlendi. Şirketin 2021 yılında yatırım harcamalarındaki artış yüzde 24,6 ile yüzde 36,08’lik enflasyonun gerisinde kalmıştı.

Şirketin önceki yıllardaki performansına bakıldığında 2017 ve 2018’de nominal olarak da yatırım harcamalarının gerilediği izlendi. 2017’de şirketin yatırım harcamaları yüzde 9,5; 2018’de ise yüzde 3,8 düştü.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir