Anasayfa / Ekonomi / Bankaların özkaynaklarındaki döviz pozisyonu payında yeni düzenleme

Bankaların özkaynaklarındaki döviz pozisyonu payında yeni düzenleme

Bankaların Döviz varlık ve yükümlülükleri arasında denge kurulması ve özkaynakları ile uyumlu seviyede Döviz pozisyonu tutmalarını temin etmek için getirilen düzenlemede değişiklik yapıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ilgili kararına göre mevcut uygulamada yüzde 5 olarak belirlenen standart oranlar yüzde 10’a çıkarıldı.

10 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ilgili oran yüzde 20’den yüzde 5’e indirilmişti. Bu oranın hesaplamasında da yöntem değiştirilmişti.

Daha sonra oranın üst sınırında yapılan indirimle ilgili değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran bu düzenlemeyi bankaların talep ettiğini belirtmişti.

Döviz pozisyonu limitlerindeki değişikliğin bankaları sanıldığı gibi zorlamadığını belirten Aran, “İş Bankası’nın yabancı para genel pozisyon oranı eski hesaplama şekliyle yüzde 10 ise yeni şekliyle yüzde 2-2,5’e geriledi. Sadece limitin indiğini düşünüp de bankanın pozisyonunun yüzde 10 olduğunu değerlendirirseniz ve bankanın bu limite uymak için elindeki dövizin yarısını 9 Ocak’a kadar satması gerektiğini söylerseniz bu yanlış bir yorumlama olur. Hesaplama yönteminin değiştiğini ve artık o yüzde 10 oranının yüzde 2,5 olarak dikkate alınması gerektiğini düşündüğünüzde yüzde 5’lik limitin makul olduğunu ve herhangi bir zorlama olmadığını görüyorsunuz. O yüzden son kararın diğerleriyle çok bağı yok. Zaten bankalar bu hesaplama yöntemine geçilsin diye BDDK’dan talepte bulunmuştu. BDDK da o yönde geçiş kararını verdi” ifadelerini kullannmıştı.

Diğer Haber

THY’den bayram tatiline özel 395 ek sefer

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri YahyaÜstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk Hava Yolları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir