Yükselişteki petrol fiyatlarına ABD’de imalat sanayisinden gelen durgunluk sinyalleri eklenince hisse senetleri piyasalarında olumsuz hava yaratırken tahvil getirileri de gerileme kaydetti.
ABD hisse vadelileri kayıp yaşıyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 vadelilerinde kayıp daha ileri seviyede.
Asya’da da teknoloji hisseleri olumsuz ayrışıyor. Hong Kong Hang Seng, Alibaba hisselerinde yaşanan düşüşle ekside. Asya Pasifik’in geri kalanında ılımlı yükselişler gözleniyor. ABD imalat faaliyetlerinin zayıf seyretmesi sonrası ABD iki yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü altı baz puan düşerek yüzde 3,97’ye geriledi. Getiri bu sabah bir baz puan artışla yüzde 3,98’den işlem görüyor.
Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 artıda 1.227 puan seviyesinde. Resesyon endişelerinin artmasıyla sanayi metallerinde düşüş yaşanırken sabah saatlerinde demir cevheri yüzde 2,4, nikel yüzde 2, bakır yüzde 0,9, alüminyum yüzde 0,6 değer kaybı yaşıyor.
Küresel piyasalarda ‘fırtına öncesi sessizlik’ mi yaşanıyor?
OPEC+ kararının ardından iki önemli Wall Street stratejisti hisse yatırımcılarını uyardı. JPMorgan Stratejisti Marko Kolanovic bu yıl hisselerdeki ralliyi tetikleyen yüksek risk iştahının büyük ihtimalle devam etmeyeceğini söyledi.
Kolanovic’e göre bankacılık türbülansının yarattığı ters rüzgar, petrol şoku ve büyümenin yavaşlaması hisseleri 2022 dip seviyelerine geri gönderebilir.
Fed’in faiz indirmeye niyetli olmadığını belirten Kolanovic “Risk iştahında azalma öngörüyoruz ve piyasaların geçtiğimiz yılın dip seviyelerini önümüzdeki aylarda test etmesini bekliyoruz” diye konuştu ve hisselerdeki son ralliyi “fırtına öncesi sessizlik” olarak tanımladı.
Bank Of America Stratejisti Savita Subramanian’a göre ise bankacılık krizinin resesyon beklentisini yeniden alevlendirmesi sonucu hisselere yönelik kötümserliğin yıllardır bu kadar yüksek seviyede olmadığını belirtti. Subramanian Wall Street’teki bu kötümserliğin hisse iyimser yatırımcı için bir “al” sinyali olabileceğini sözlerine ekledi.