Anasayfa / Ekonomi / ABD’de borç limiti çıkmazı

ABD’de borç limiti çıkmazı

ABD hükümetinin borçlarını ödemesi amacıyla ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı için kullanılan “borç limiti ya da borç tavanı” piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi, 27 Nisan 2023 tarihinde ülkede 31,4 trilyon dolarlık borç limitinin artırılmasını ve kamu harcamalarında kesintiler yapılmasını öngören Cumhuriyetçilerin sunduğu yasa tasarısını onaylamıştı.

Borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasını öngören tasarının bir sonraki durağının ABD Senatosu olacağı biliniyor ancak, tasarının Demokratların kontrolündeki Senato’dan geçme şansının olmadığı belirtiliyor.

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bir açmaz haline gelen borç limiti konusunun piyasaları sarsmasından endişe ediliyor. Diğer taraftan, ABD’de resesyon beklentileri artarken, iki partinin borç limiti üzerindeki hesaplaşmasının her zamankinden daha fazla risk taşıdığı belirtiliyor.

Borç limitinin gelecek yıla kadar yetecek şekilde artırılmasını öngören tasarı, kamu harcamalarında kesinti yapılmasını öngörüyor. Söz konusu, tasarıyla, kamu harcamalarındaki artışın 10 yıl boyunca yılda yüzde 1 ile sınırlandırılması planlanıyor.

Fitch: Kısa vadeli borç limiti artışı gelecek açmazları önlemeyecektir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings,​​​​​​​​​​ konu hakkında yaptığı açıklamada, ABD’de borç limiti konusundaki açmazı çözme yolunun belirsizliğini koruduğunu belirterek, kısa vadeli borç limiti artışının gelecek açmazları önlemeyeceğini bildirmişti.

Açıklamada, borç limitinin yükseltilmesi veya askıya alınması konusunda anlaşmaya varılsa bile politika tavizleri elde etmek için borç limitinin kullanılmasının gelecekte çatışma konusu olmaya devam edebileceği kaydedilmişti.

Fitch, buna ek olarak, ABD’nin temerrüde düşmemesi için borç limitinin yükseltilmesinin veya askıya alınmasının beklendiğinin; borç limitinin zamanında artırılmaması veya askıya alınmaması halinde ABD’nin notunun “RD” (Sınırlı Temerrüt) olarak belirleneceğinin altını çizmişti.

Yellen’dan borç limiti konusunda uyarısı: Önlemler 1 Haziran’a kadar tükenebilir

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen 2 Mayıs’ta, borç limitine ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’ye yönelik yeni bir mektup kaleme almıştı.

Yellen yazısında, son federal vergi tahsilatlarının incelenmesinin ardından Kongre’nin borç limitini artırmaması durumunda, hükümetin tüm yükümlülüklerini Haziran başına kadar ve potansiyel olarak 1 Haziran itibarıyla getiremeyeceklerini belirtmişti.

Borç limitinin askıya alınması veya artırılması için son dakikaya kadar beklemenin işletmelere ve Tüketici Güvenine ciddi zararlar verebileceğini belirten Yellen, bu durumun ABD’nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini kaydetmişti. Yellen ayrıca, borç limiti sorununun çözülememesinin ABD’nin küresel liderliğine zarar vereceğini ve ulusal güvenlik çıkarlarını savunma kabiliyeti hakkında soru işaretleri doğuracağını vurgulamıştı.

“Borcumuzun temerrüde düşmesi ekonomik felakete yol açar”

Yellen, 25 Nisan’da Sacramento Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin 1789’dan bu yana tüm borçlarını zamanında ödediğine ve bu durumun devam etmesi gerektiğine dikkati çekmişti. Borcun temerrüde düşmesinin ekonomik bir “felakete” yol açabileceğini söyleyen Yellen “Pek çok kişi işini kaybedebilir. Konut kredisi, otomobil kredisi ve kredi kartı ödemeleri artar ve Amerikan şirketleri kredi piyasalarının kötüleştiğini görür.” ifadelerini kullanmıştı.

McCarthy: Yasa teklifi ilk olarak kamu harcamalarını kısıtlayacak

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasını öngören yasa teklifini sunmasının ardından 19 Nisan’da mecliste yaptığı konuşmada, sundukları yasa tasarısının borç limitini sorumlu bir şekilde gelecek yıla kadar yetecek şekilde artıracağını ve Amerikalı vergi mükelleflerine 4,5 trilyon dolardan fazla tasarruf sağlayacağını belirtmişti.

McCarthy, yasa teklifiyle ilk olarak kamu harcamalarını kısıtlayacaklarını vurgulayarak, harcama artışını yılda yüzde 1 ile sınırlayacaklarını kaydetmişti. Sınırlanan hükümet harcamalarının enflasyonu düşüreceğini belirten McCarthy, mali disiplini geri getireceğini ifade etmişti.

1960’tan bu yana borç limiti 78 kez yükseltildi, uzatıldı veya revize edildi

ABD’de anayasaya göre, borçlanma kararını ancak Kongre alabiliyor. 1776’dan 1917’ye kadar borçlanmaya sebep olacak tüm harcamalar için Kongre’den yasa geçiriliyordu. Ancak, 1917’de Kongre borçlanma için bir tavan belirledi. Böylelikle, Kongre’den tek tek yasa geçirilmesi zorunluluğu kaldırıldı. 1941 yılında ise Kamu Borçlanması Yasası ile borç tavanıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. ABD’de Kongre 1960’tan bu yana borç limitini 78 kez yükseltti, uzattı veya revize etti.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir