Anasayfa / enerji / Petrol Çin ve ABD enflasyonlarıyla toparlandı

Petrol Çin ve ABD enflasyonlarıyla toparlandı

Petrol yatırımcıların dünyanın en büyük iki ekonomisindeki enflasyonun yönünü ve yaşanan arz kesintilerinin değerlendirmesiyle yükseldi. Bu, son beş seansta dördüncü yükseliş oldu.

ABD ham petrolü, üç seanslık yükselişi takiben Çarşamba günü yüzde 1,6 düşmesi sonrası 73 doların üzerine yükseldi. ABD enflasyonu Nisan’da yumuşama işaretleri gösterirken Fed’in agresif parasal sıkılaştırma kampanyasını durdurması için alan sağladı. Çin’de de Perşembe günü gelen veriler sıfıra yakın bir fiyat artış hızına işaret ederken olası daha fazla politika teşvikine kapı açtı.

Kanada’dan tedarik edilen ham petrol, Alberta’nın birçok bölgesine yayılan orman yangınlarından etkilenerek azalmasına neden oldu.

Irak petrol ihracatına devam etmek için Türkiye’yi beklediğini açıkladı

Orta Doğu’da ise Irak uzun süredir durmuş olan Ceyhan Boru Hattı üzerinden gerçekleştirilen ihracat için Türkiye’yi beklediğini açıkladı.

Petrol, bu dönemde durdurulabileceği konuşulan Fed’in sıkılaştırma patikası hakkındaki endişeler ve ABD’de olası bir resesyona dair endişelerin OPEC+’nın üretim kesintisi kararı ve ABD’nin stratejik rezervlerini doldurma planı gibi faktörlere ağır basmasıyla bu yıl boyunca zayıflamıştı.

Kotak Securities Emtia Araştırma Başkanı Ravindra Rao, “Çin’in son enflasyon verileri düzensiz toparlanma işaretleri gösterdi. Bununla birlikte Irak ve Kanada’da yaşanan tedarik kesintileri fiyatlar için taban sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in sıkılaştırma döngüsünü askıya almayı seçmesi durumunda bunun doları zayıflatabileceği ve ABD para birimi cinsinden fiyatlandırılan emtiaların cazibesini artırabileceği değerlendiriliyor.

Öte yandan Çarşamba günü yayımlanan ABD ham petrol piyasası raporu karışık bir tablo sundu. Ülke çapındaki ticari ham petrol stokları geçtiğimiz hafta yaklaşık 3 milyon artarken kritik öneme sahip Cushing, Oklahoma’daki depolarda stoklar da artıyor.

Diğer Haber

BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık fabrikası için ÇED süreci başladı

Çin merkezli otomotiv devi BYD, Türkiye’deki 1 milyar dolarlık yatırımının ilk adımı olarak Manisa’da inşa etmeyi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir