Anasayfa / Ekonomi / Çin’in 23 trilyonluk borç problemi büyüyor

Çin’in 23 trilyonluk borç problemi büyüyor

Bir milyona yakın nüfusa sahip bir şehir olan Hegang, yaklaşık 18 ay önce mali gelirinin iki katından fazla borcu olmasıyla adından söz ettirmeye başlamıştı.

Çin’de Danıştay’ın 2016’da ilçelerden illere yerel yönetimlerin borç riskleriyle nasıl başa çıkması gerektiğine ilişkin kuralları açıklamasından sonra ilk kez bir şehir yönetimi resmi acil durum adımları atıyordu.

Hegang’in, yerel yönetim borç sorununda buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söylemek mümkün ve bu sorun dünyanın en büyük ikinci ekonomisi üzerinde önümüzdeki yıllar için tehdit oluşturuyor.

Goldman Sachs Group Inc., Çin’in toplam hükümet borcunun yaklaşık 23 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

Pekin’in borç üzerinde zımni garantisi var; dolayısıyla Çin’de bir belediyenin temerrüde düşme şansı nispeten daha düşük.

Burada daha büyük endişe, yerel yönetimlerin borçlarını ödemeye devam etmek için harcama kesintileri yapmak veya büyümeyi destekleyen projelerden para yönlendirmek zorunda kalacakları yönünde gerçekleşiyor.

Şi, 2035 yılına kadar gelir seviyelerini ikiye katlarken zengin ve fakir arasındaki uçurumu azaltmayı amaçlıyordu.

ABD’li düşünce kuruluşu MacroPolo’da ekonomist olan Houze Song, “Birkaç yıl içinde birçok şehir Hegang gibi olacak” dedi. Song, Çin’in yaşlanan ve azalan nüfusunun, birçok şehrin daha hızlı ekonomik büyümeyi ve vergi gelirini sürdürecek iş gücüne sahip olmadığı anlamına geldiğini belirtti.

Song, “Gerçek şu ki, kredi kullanım süreleri uzatılmadan yerel bölgelerin üçte ikisinden fazlası borçlarını zamanında ödeyemeyecek” diye ekledi.

Diğer Haber

İklim değişikliğiyle Avrupa’ya adapte olan sivrisinek türleri kıtayı alarma geçirdi

- Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, iklim değişikliğinin, sivrisinek popülasyonlarının oluşması ve genişlemesi için uygun çevresel koşullar sunması nedeniyle Avrupa'da sivrisinek kaynaklı hastalıkların sayısında ciddi artış beklendiği uyarısında bulundu - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz: - Genellikle hava sıcaklığının 25 derece olduğu noktalarda yaşamlarını sürdüren, 17 derecenin altına düştüğünde ise zorlanan sivrisinekler mevsim değişiklikleriyle beraber Asya ve Afrika'ya göre daha soğuk olan Avrupa kıtasına adapte olmaya başladı. İtalya'da sivrisineklerin 10 derecede yaşayabildiği bir bölge tespit edildi"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir