Almanya’da iş dünyasının görünümü, zorlu bir süreçten geçen imalat sektörünün Avrupa’nın en büyük ekonomisinin toparlanmasını baltalamakla tehdit etmesiyle Ekim ayından bu yana ilk kez kötüleşti.
Ifo Enstitüsü’nün beklenti göstergesi, Nisan’da 91,7 iken Mayıs ayında 88,6’ya geriledi. Mevcut koşullara işaret eden gösterge de geriledi.
“Alman ekonomisi yaza şüpheyle bakıyor”
Ifo Başkanı Clemens Fuest Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Alman ekonomisindeki ruh hali önemli bir darbe aldı. Alman ekonomisi yaza şüpheyle bakıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının neden olduğu enerji şokunun onu bir kış durgunluğuna sürükleyip götürmediğini öğrenmeye hazırlanırken Perşembe günü ilk çeyrek üretimine dair güncellenmiş verilerle hazırlanacak değerlendirmenin konuya ışık tutması bekleniyor.
Mart ayında ekonomide gözlenen zayıflığın ardından, ilk durgunluk (stagnasyon) verisinde aşağı yönlü bir revizyonu gerçekleşebilir.
Ekonomi başlangıçta korkulandan daha iyi olsa da, ülkede büyüme giderek daha düzensiz hale geldi. Hizmetler, pandemiden büyük miktarlarda tasarrufla çıkan tüketicilerden gelen güçlü taleple desteklense de üreticiler talepte azalış gördü.
S&P Global’in Salı günü yayımladığı iş anketi de bu trendi doğrular nitelikteydi. Öte yandan Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) tarafından gerçekleştirilen ayrı bir anket de ivme eksikliğine ve belirsiz bir görünüme işaret etti.
Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz artışları da kıtanın en büyük ekonomisi için olumsuz bir etkiye sahip. Banka enflasyonu hedef oran olan yüzde 2 seviyesine getirmek için Temmuz ayından bu yana faizleri 375 baz puan artırırken yetkililer artışların henüz sona ermediğinin altını çiziyor.