Anasayfa / Ekonomi / Özel sağlık sigortasında fiyat artışları yüzde 300’ü buldu

Özel sağlık sigortasında fiyat artışları yüzde 300’ü buldu

CEMRE NUR KARACA

Özel sağlık sigortalarındaki fiyat artışı tüketici şikayetlerini de beraberinde getirdi. Şirketten şirekete fiyat oranları değişse de artışlar 3-4 katı buluyor. Hatta 4 katından fazla poliçe ücreti talep eden şirketlerden söz ediliyor. Örneğin en düşük 10 bin TL olan sağlık sigortası poliçesi 35 bin liraya kadar çıkabiliyor. En yüksek 80 bin TL olan poliçe, 150-160 bin TL’ye kadar yükseliyor. Tedavi şekline ve hasta yaşına göre 20 bin TL olan poliçe 150 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

Fiyat artışını değerlendiren sektör temsilcileri zarar ettikleri için poliçelere zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Yüksek enflasyon ve kur artışı sektörü olumsuz etkiledi”

Yüksek enflasyon ve belirsiz kurun sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, “11 İldeki deprem ve sonucunda yaşanan olumsuzluklar, pandemi, döviz kurundaki artışlar, yüksek enflasyon, personel maliyetleri ve genel maliyetlerdeki artış poliçelerin fiyatını yukarıya çekti” dedi.

Hastane fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Levent Korkut, “Hastane fiyatları da 3-4 kat artmış durumda. Tedavi ve ameliyat gibi alanların fiyatları da çok yükseldi haliyle sigortacılık sektörü de zarar ettiği için zam yapmak durumunda kaldı” açıklamalarında bulundu.

“Yüzde 8’e yakın cayma yaşanıyor”

Gelir kaybı olan tüketicilerin cayma haklarını kullandıklarını belirten Korkut, “SGK’ya bağlı çalışanlara ya yatarak ya da tamamlayıcı sağlık sigortası olarak paketler öneriyoruz. Normalde cayma talebi yüzde 15’leri buldu, ancak düşük poliçelere geçen tüketiciyle birlikte cayma oranı yüzde 8 civarında” dedi.

Özel hastanelere yabancı hasta talebi çok arttı”

Poliçelerde 4 katından fazla zam yapan firmaların da olduğunu söyleyen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, ”Minimum 3-4 kat daha bile yükseğe çıkan fiyatlar bunun en büyük sebebi medikal ürünlerdeki yüksek enflasyon ve hastanelerdeki yabancı hastaların artışı” dedi.

Uğur Gülen, “Her sektörde olduğu gibi burada da arz talep oranı devreye giriyor. Özel hastanelere muazzam bir yabancı hasta talebi var. Bu kadar yüksek hasta talebi olunca da özel hastaneler kapasitelerini buraya ayırmaya başladı. Dolayısıyla da fiyatları yükselttiler” açıklamasında bulundu.

Düşük faiz yüksek kur politikası sektörü zor durumda bıraktı”

2022 Kasım ayında başlayan düşük faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur politikasının sektörü zor duruma düşürdüğünü söyleyen Gülen, “Sigorta sektörü poliçelerden zarar etmeye başladı. Sektörün en önemli kâr alanı sigorta ve mali gelir. Yaşanan ekonomik durumdan dolayı mali gelirden zarar edince mecburen sigorta tarafından yani poliçelerden kâr elde etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir