Food Packaging Forum, ChemSec, Gothenburg Üniversitesi ve Vrije Üniversitesi bu amaçla bir veri tabanı oluşturmaya karar verdiler ve potansiyel olarak plastik ambalajlarda bulunabilecek 4 bini aşkın kimyasal madde belirlediler.
Avrupa’da tek kullanımlık plastiklere karşı başlatılan kampanyaya, zararlı kimyasalların takibini yapan CHEM Trust organizasyonu da yürüttüğü bir araştırma ile katıldı. CHEM Trust, plastik ambalajlarda kullanılan kimyasalları araştırdı ve bunların zararlı olanlarını mercek altına aldı. 2015 yılında dünya çapında 350 milyon toz plastik üretildi ve bunun yüzde 40’ı da gıda ambalajlanması alanında gerçekleşti.
Doğru koşullarda üretilmemiş plastik ambalajlardan gıdalara geçen bazı zararlı kimyasallar, kullanım, bertaraf ya da geri dönüşüm süreçleri boyunca tüketici ve işçiler için bir risk oluşturabiliyor. Bu nedenle, bunların ne olduğunu ve ne tür zararlar verebileceğini bilmek için çaba sarf ediliyor.
Food Packaging Forum, ChemSec, Gothenburg Üniversitesi ve Vrije Üniversitesi bu amaçla bir veri tabanı oluşturmaya karar verdiler ve potansiyel olarak plastik ambalajlarda bulunabilecek 4 bini aşkın kimyasal madde belirlediler. Bunlar arasında 908’i büyük olasılıkla plastik ambalajlarda bulunuyor ve bunların 68’i çevre için ve 64’ü de insan sağlığı için zararlı maddeler. Ama diğer maddeler arasında da harmonize sınıflandırması olmamakla birlikte zararlı olanların olabileceği ifade ediliyor. Şu an yürütülen çalışma, bu maddeleri belirlemek ve plastik ambalajlarda mevcut olabilecek zararlı kimyasalları içeren bir liste hazırlamak amacını taşıyor.
(Plastonline.com)