İsrail-Hamas savaşının Ortadoğu’da farklı cephelere yayılmaması için çabalar sürerken kötü senaryoda küresel ekonominin resesyona girmesi neredeyse kaçınılmaz gözüküyor.
Bloomberg Economics üç farklı savaş senaryosunun petrol, küresel büyüme, enflasyon ve piyasa volatilitesine etkisini inceledi.
Piyasa aktörleri en kötü senaryo olarak İran ve İsrail’in direkt çatışmaya girmesini görüyor. Bloomberg Economics’e göre bu senaryo petrol fiyatlarını varil başına 150 dolara yükseltebilir ve küresel ekonomiden yüzde 1,7 küçülmeyle 1 trilyon dolar silinebilir.
Çatışmaların Lübnan ve Suriye’ye sıçramasını içeren vekalet savaşı senaryosunda ekonomistlerin beklentisi petrolde 8 dolar, VIX endeksinde ise 8 puanlık yükseliş yönünde. Bloomberg Economics bu senaryoda küresel büyümenin 0,3 yüzde puan düşmesini, enflasyonun ise 0,2 yüzde puan artmasını bekliyor.
Gazze’ye kara operasyonu, sınırlı bölgesel çatışma ve İran’ın petrol üretiminin düşmesi senaryosunda ekonomistler petrolün varil başına 4 dolar yükselmesini, küresel büyümenin 0,1 yüzde puan düşmesini ve enflasyonun 0,1 puan artmasını bekliyor.
İsrail’den kara operasyonu sinyali
Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze’ye ağır hava saldırıları düzenleyen İsrail kara harekatına hazırlık sinyalleri veriyor.
İsrail ordusu Birleşmiş Milletler’den personelinin Kuzey Gazze’yi boşaltmalarını istedi. Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada İsrail’in işaret ettiği bölgede 1,1 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığını belirterek “Birleşmiş Milletler yıkıcı insani sonuçları olmadan böyle bir harekatın gerçekleştirilmesinin imkansız olduğunu değerlendiriliyor” dedi.
Halihazırda İsrail ordusu yaklaşık 300 bin personelini Gazze dışında konumlandırmış bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsrail’in sivil kayıplarından kaçınması için adım atması gerektiğini belirtti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile ortak basın toplantısında konuşan Blinken “İsrail’in kendini savunma hakkı ve görevi var. Bunu İsrail’in nasıl yaptığı ise önem teşkil ediyor. Biz demokratik yönetimler olarak kendimizi teröristlerden farklı standartlarımızla ayırıyoruz. Bu yüzden sivil kayıpların önlenmesi için her türlü tedbirin alınması çok önemli” diye konuştu.
Netanyahu ise “Hamas IŞİD’dir. Nasıl IŞİD ezildiyse Hamas da ezilecek” dedi.
Öte yandan Hamas saldırılarında İran etkisi soruşturulurken ABD Katar’la birlikte, esir takası anlaşması kapsamında İran’ın erişimine açılan 6 milyar dolarlık petrol gelirini yeniden dondurma kararı aldı. Söz konusu gelirler anlaşma sonrası Katar üzerinden İran’a sağlanıyordu.