Sabah gazetesinden Dilek Göngör’ün haberine göre Gülal, madencilik, turizm, gıda ve enerji alanında faaliyet gösteren Koza Holding’in Varlık Fonu’na devredilebileceğini söyledi. Gülal, “Koza Grubu’yla ilgili müsadere kararı çıktı. Karar, İstinaf Mahkemesi’nde. Erciyes Anadolu’da da müsadereye kabul edilmeyen malların da müsadere edilmesine ilişkin Yargıtay kararı çıktı. Koza Grubu’nda müsadere kararı kesinleştikten sonra burası Hazine’ye devredilir. Varlık Fonu madencilik holdingi kuruyor. Oraya da devredilebilir” dedi.
“Kasada 5 milyarı var” başlıklı o yazı:
Koza Holding’in devralındığı tarihten bu yana kasasındaki nakdin yüzde 194 artarak 5 milyar lirayı geçtiğini belirten Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın’ın da 11 tonla üretim rekoru kırdığını söyledi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, madencilik, turizm, gıda ve enerji alanında faaliyet gösteren, aktif büyüklüğü 10 milyar TL’ye, özkaynakları 9 milyara yaklaşan Koza Holding’in kasasında 5 milyar TL nakdi olduğunu söyledi. Gülal, “Devraldığımızda şirketin nakdi 1.7 milyar TL’ydi. 2019 sonu itibarıyla yüzde 194 artarak 5 milyar TL’yi geçti. Fon bünyesindeki şirketleri ülkemize kazandırmak için çalışıyoruz. Bu şirketlere milli servet olarak bakıyoruz. Büyütüp, geliştirme hedefindeyiz. Hem vergi veriyor hem de kayıt dışı engellendiği için kâr edip, büyüyor” dedi.
VERGİ VERDİ, BORÇ ÖDEDİ
Koza Altın’ın Kayseri Himmetdede altın madeninde incelemelerde bulunan Gülal, sadece şirketleri büyütmediklerini aynı zamanda geçmiş vergi borçlarını da kapattıklarını belirterek, “Koza Altın’da 129 milyon TL vergi borcu kesildi, onu ödedik. Devlete şirketin toplam vergi ödemesi ise 2019’da 664.2 milyon TL oldu. Dolaylı vergilerle bu rakam 691.2 milyon TL’ye çıktı. 2018’de Kurumlar Vergisi sıralamasında 20’nci sıradaydık. Bu yıl ilk 15’e gireriz. Birçok bankayı geçtik” mesajı verdi. İzmir-Çukuralan, İzmir-Bergama, Eskişehir-Kaymaz, Kayseri- Himmetdede ve Gümüşhane-Mastra’da aktif altın üretimi yapan Koza Altın bünyesinde Türkiye genelinde 104 işletme ve 122 arama ruhsatı olduğunu anlatan Gülal, “Ruhsatlarla ilgili çalışmamızı yapıyoruz. Ülke ekonomisine katkımızı artıracağız” dedi.
11 TON ALTIN ÜRETİYOR
FETÖ’den devralındıktan sonra altın üretiminin de arttığını anlatan Gülal, şöyle konuştu: “Devraldığımızda 8.4 ton altın üretiliyordu. Ondan sonra ruhsatlar iptal edildi, 2018’den sonra tekrar aldık. 2019’da 11 ton altın ürettik. Türkiye’de 2019’da toplam altın üretimi 38 tondu. Bunun 11 tonunu biz üretmiş olduk. Bu rakam Koza Altın tarafından gerçekleştirilen en yüksek üretim tutarıdır. Yani Türkiye’de gerçekleştirilen altın üretiminin 3’te birini Koza Altın yapıyor.”
MÜSADERE KESİNLEŞİNCE HAZİNE’YE GEÇER
TMSF Başkanı Gülal, FETÖ firarisi Akın İpek’in Londra’da açtığı tahkim davasının devam ettiğini belirterek, “Koza Grubu’yla ilgili müsadere kararı çıktı. Karar, İstinaf Mahkemesi’nde. Erciyes Anadolu’da da müsadereye kabul edilmeyen malların da müsadere edilmesine ilişkin Yargıtay kararı çıktı. Koza Grubu’nda müsadere kararı kesinleştikten sonra burası Hazine’ye devredilir. Varlık Fonu madencilik holdingi kuruyor. Oraya da devredilebilir” dedi.
İSTİHDAMI KATLADI
KOZA Holding CEO’su İsmet Demir de holdingin finansal yapısıyla ilgili bilgi verdi. TMSF’ye devirden önce holdingde çalışan sayısının 1.754 olduğunu anlatan Demir, “Bugün sayı 2.436 kişiye çıktı” dedi. Holdingin net kârının devir tarihinden sonra yüzde 234 oranında artarak 1.7 milyar TL’ye çıktığını anlatan Demir, borsadaki şirketlerin performansıyla ilgili de bilgi verdi. Demir, Koza Altın’ın TMSF’ye devrin ardından hisse değerinin haziran ayı başı itibarıyla yüzde 333, Koza Madencilik’in yüzde 604, İpek Enerji’nin de yüzde 781 arttığını anlattı.