Anasayfa / Ekonomi / Spotify beş yılda sanatçılara 1 milyar dolar kazandıracak

Spotify beş yılda sanatçılara 1 milyar dolar kazandıracak

HANDE BERKTAN

Dijital müzik platformu Spotify’ın yaklaşan telif hakkı modeli değişiklikleri sayesinde yeni ve popüler sanatçılar, beş yıl içinde 1 milyar dolar gelir elde edebilecek.

Spotify, popüler sanatçılara ve plak şirketlerine daha fazla para yönlendirmek için telif hakkı sistemini değiştiriyor, aynı zamanda platformda müzik akışı için minimum ödeme eşiğini yükseltiyor ve akış sahtekarlığıyla mücadele başlatıyor. Şirket, yeni politikanın yapay yayınları caydıracağını, sanatçılara ulaşmayan küçük ödemeleri daha iyi dağıtacağını ve sistemi gürültüyle kandırmaya çalışanlara karşı baskı uygulayacağını söylüyor.

Müzik platformundan yapılan açıklamada “Yeni minimum ödeme eşiğine göre, parçaların gelecek yıldan itibaren telif hakkı elde edebilmesi için son 12 ayda en az bin dinlemeye ulaşması gerekiyor. Spotify’ dan hak sahiplerine ödenen müzik telif hakkı havuzunun boyutunda bir değişiklik olmuyor sadece yıllık on milyonlarca doları, 0,03 dolarlık ödemelere dağıtmak yerine, tüm uygun kanallara yapılan ödemeleri artırmak için kullanacağız” dendi.

Spotify, 100 milyondan fazla parçaya sahip olduğunu ve on milyonlarca parçanın geçen yıl 1 ila bin kez dinlendiğini belirtti.

2024’ün başından itibaren yürürlüğe girecek olan bu değişiklikler arasında, bir parçanın telif ücreti oluşturmaya başlayabilmesi için yeni bir minimum yıllık dinleme eşiği getirilmesi; platformdaki dolandırıcılık faaliyetlerini caydırmak amacıyla müzik dağıtımcıları ve plak şirketlerine mali cezalar ve ortam sesleri ve müzik dışı gürültü parçalarının telif hakkı elde etmek için ulaşması gereken minimum çalma süresi uzunluğunun getirilmesi yer alıyor.

Diğer Haber

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu “Gazze” tablosuna izin vermeyince sokak sergisi iptal edildi

- MET takma adıyla bilinen grafiti sanatçısı Muhammed Emin Türkmen: - "Serginin açılışına 2 gün kala bana bir telefon geldi. Küratörümüz bir toplantı yapmamız gerektiğini belirtti. Toplantıda bana bu sergide bu tema içerisinde eserlerimi sergileyemeyeceğim beyan edildi. Ben de diğer sanatçı arkadaşlarımızın emeğini ziyan etmemek için uğraş verdim. Ancak onlar, alınan bu kararın Fransız Başkonsolosluğunun kararı olduğunu bana ilettiler. Ben eserimde düzeltme yapabileceğimi belirtmeme rağmen konsolosluğun Filistin ile alakalı bir eseri bu sergide görmek istemediklerini belirttiler" - "Başka bir temaya dönüştüremeyeceksem eserimin sergilenemeyeceği bana iletildi. Ben de bu motivasyon ile sergiye katıldım ve en başında çalışacağım konuyu zaten kendilerine iletmiştim. Nitekim en başında bu konuyla ilgili bir problem olmamış, kendileri de bunu kabul etmişti. Fakat bu tutum Başkonsolosluğun kararı ile değişti"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir