Türk-İş Başkanlar Kurulu bugün Ankara’da toplandı. Yapılan toplantıya Türk-İş’e üye sendikaların başkanları katıldı. Toplantıda çalışanların brüt maaşlarının üçte birini fona aktaracak olan kıdem tazminatı düzenlemesi eleştirilirken Başkanlar Kurulu düzenlemeyi genel grev kararı olarak kabul etti.
Türk-İş’in 21., 22, ve 23. genel kurullarında kıdem tazminatı oy birliği ile genel grev kararı kabul edilmişti.
GENEL GREV NEDİR?
Sendikal literatüre göre meslek farkı gözetmeksizin geniş çapta ilan edilen grevlere genel grev ismi veriliyor.
Türkiye’de ise kanunlar çerçevesinde ancak toplu menfaat uyuşmazlıkları neticesinde taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa genel greve gidilebiliyor.
TÜRKİYE’DE GENEL GREVİN ÖRNEKLERİ
Doç. Dr Aziz Çelik’in Türkiye Maden İşçileri Sendikası için kaleme aldığı bir makaleden derlenen bilgilere göre; 15-16 Haziran 1970’de İstanbul ve Kocaeli’de 70 bini aşkın işçinin katıldığı iki günlük direniş ülke genelini kapsamasa da genel grev özelliği gösteren ilk büyük işçi eylemi oldu.
Türk-İş 3 Ocak 1991’de ‘genel uyarı eylemi’ eylemi adı altında 12 Eylül sonrasının ilk genel grev girişiminde bulundu. Dönemin Türk-İş Başkanı Şevket Yılmaz 3 Ocak’ta işe gitmeyeceğini, evinde oturacağını ve işçilerin de öyle yapmasını istedi. 3 Ocak 1991 genel eylemi kısmen uygulanabildi. (İHA-SOZCU.COM.TR)
İLGİLİ HABERHükümetin 18 yıldır değişmeyen gündemi: Kıdem tazminatı…