Genel bilançoda beklentileri aşan teknoloji devi Apple ise düşen Çin gelirleriyle yatırımcısını endişelendirdi. 30 Aralık’ta biten çeyrekte Apple’ın Çin satışları yüzde 13 düşüşle 20,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Böylece 2020’den beri aralık ayını içinde barındıran çeyrekte Apple’ın en düşük Çin hasılat gerçekleşmiş oldu. Analistler Apple’dan 23,5 milyar dolar Çin hasılatı bekliyordu.
Apple CFO’su Luca Maestri, Çin satış düşüşünden memnun olmadıklarını dile getirirken içinde bulunduğumuz çeyrek için hasılat büyümesini de yatay olarak öngördü. Apple hasılatı, Çin’de teşviklere rağmen yavaşlayan tüketim harcamaları ve sert rekabet sebebiyle yavaşlıyor. Huawei’nin yeni nesil telefonları piyasaya sürerek siparişlerini Çin’de yüzde 36 artırması Apple’ın yavaşlayan satışlarını açıklıyor.
Çin düşüşü Apple’ın genel bilanço başarısını da gölgeledi. Şirket söz konusu çeyrekte hasılatını yüzde 2,1 artırararak 119,6 milyar dolarla analist beklentilerinin üstünde gerçekleştirdi. Buna rağmen Apple hisseleri vadeli piyasada yüzde 3’ten fazla geriledi.
Teknoloji devlerinde pozitif bilanço
Perşembe günü bilanço açıklayan ve “Muhteşem Yedili” şirketler arasında gösterilen Meta Platforms ve Amazon 2023’te başta işgücü kesintileri olmak üzere uyguladıkları maliyet tedbirlerinin meyvesini aldı.
Facebook ve Instagram gibi platformları bünyesinde barındıran Meta 2023’ün son çeyreğinde 40,1 milyar dolar hasılat ve 14 milyar dolar kar ile beklentileri aştı.
Tarihinde ilk kez hisse başına 50 sent ile temettü ödemesi yapacak Meta 50 milyar dolarlık hisse geri alımı planladığını da duyurdu. Meta hisseleri vadeli piyasada yüzde 14’ün üzerinde yükseldi. Amazon ise aynı çeyrekte hasılatını yüzde 14 artışla 70 milyar dolara çıkardı. Amazon’un hasılat büyümesi harcama artış oranının neredeyse iki katı üzerinde gerçekleşti. Amazon hisseleri vadeli piyasada yüzde 7’den fazla yükseldi.
Meta 2023’te personel sayısını yüzde 22 azaltmış, Amazon ise 2022’de başladığı maliyet tedbirleri kapsamında geçen sene 35 bin çalışanını işten çıkarmıştı.