Anasayfa / Ekonomi / Aksa Doğalgaz üst üste beşinci kez “düşük karbon kahramanı” oldu

Aksa Doğalgaz üst üste beşinci kez “düşük karbon kahramanı” oldu

ANKARA (AA) – Aksa Doğalgaz, Karbonsuz 9. İstanbul Karbon Zirvesi'nde, “Doğal Gaz Yeşilleniyor” projesiyle üst üste beşinci kez Düşük Karbon Kahramanı Ödülü'nün sahibi oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Aksa Doğalgaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ana desteğinde SÜT-D tarafından düzenlenen Karbonsuz 9. İstanbul Karbon Zirvesi'nde sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğine karşı etkin mücadelede örnek oluşturan kuruluşlara verilen SÜT-D 2024 Düşük Karbon Kahramanı Ödülü'nü aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aksa Doğalgaz Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Selin Samuk, uçtan uca tüm süreçlerde çevresel etki değerlendirmelerinin yapıldığına işaret ederek, “Bu bakış açısıyla yürüttüğümüz Ar-Ge projelerimizden biri olan Doğal Gaz Yeşilleniyor ile doğal gazı yeşil hidrojen ile harmanlayarak daha da çevreci hale getirmeyi ve Türkiye’nin enerji arz güvenliğini çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Samuk, Avrupa ülkeleriyle paralel olarak başlatılan ve Gazbir-Gazmer bünyesinde hayata geçirilen Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen Doğal Gaz Yeşilleniyor Ar-Ge projesiyle doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırılması işlemini başarıyla tamamladıklarını kaydetti.

Projenin laboratuvar ortamında gerçekleştirildiğini ve araştırma, geliştirme ile fizibilite çalışmalarının tamamlandığını aktaran Samuk, “Proje kapsamında hidrojen, karbon yoğunluğunu azaltma görevini üstleniyor. Hidrojen ayrıca arzın fazla olduğu durumlarda yenilenebilir enerjiyi depolama ve aktarım aracı olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl faaliyetlerinden kaynaklı olarak 10,3 milyon ton daha az karbon salımının gerçekleşmesine katkı sağladık.” değerlendirmesinde bulundu.

Samuk, iki yıl önce pilot bölge olarak belirledikleri Trabzon-Rize illerinde başladıkları Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması projesini de tamamladıklarını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu proje ile sera gazı oluşumuna neden olan kaynakların tespit edilmesi, karbon emisyonunun kontrol altına alınması ile azaltılması amacıyla bir altyapı sistemi kurduk. Pilot illerimizde çalışmaların tamamlanmasını takiben projemizi, faaliyetlerimizden ötürü meydana gelen çevresel etkileri minimize etmek ve çevrenin korunmasına katkıda bulunabilmek amacıyla dağıtım bölgelerimizin tamamına yaygınlaştırmak üzere harekete geçtik ve 2023 verileri üzerinde çalışmaya başladık.”

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir