Anasayfa / Ekonomi / Pandemi sonrası iş hayatı nasıl olacak?

Pandemi sonrası iş hayatı nasıl olacak?

Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu Koç Holding 35 bin çalışanını kalıcı olarak evden çalıştırma kararı aldı. Karar iş dünyasında oldukça ses getirirken evde çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Kimi çalışanlar psikolojik olarak çok yıprandıklarını ve özlük haklarının tırpanlandığını anlatıyor. Evden çalışma pandemi sonrası da kimi sektörler için kalıcı olabilir. Pandemi sonrası iş hayatını, çalışanın evde sahip olduğu hakları Çalışma Sosyoloğu Doç. Dr. Hakan Koçak, Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Aziz Çelik , Plaza Eylem Platformu ve evden çalışan bilişim uzmanı Volkan T. ile evden çalışan E.T. anlattı.

Başka kurumlar da kalıcı olarak evden çalışmaya geçer mi? 

Çalışma Sosyoloğu Doç. Dr. Hakan Koçak: Başta bilişim teknolojileri olmak üzere evden çalışma üzerine bir eğilim var dünyada. Türkiye’de bu yayılacaktır düşüncesindeyim. Haftada bir gün işe gelme ya da dönüşümlü çalışma gibi modeller gündeme gelecektir. İşverenler açısından maliyetleri düşürmesi nedeniyle kira maliyetleri, yemek, temizlik, ısınma vs. gibi tercih edilen bir sistem oldu.

Plaza Eylem Platformu: Uzun süreli evden çalışma sistemini planlayan çokça iş yeri olduğunu duyuyoruz. Bir yandan da işveren tarafı için evden çalışma düzeninin oldukça kârlı olduğunu görüyoruz. Evden çalışmak için gerekli şartları işveren sağlayabilmeli.

Doç Dr. Aziz Çelik: Uzaktan çalışma sözleşmesi ayrı ve özgün bir iş sözleşmesi türüdür. Ya işin başında yazılı olarak yapılır veya sonradan mevcut iş sözleşmesi tarafların rızası ile dönüştürülür. Pandemi sonrasında çalışanları daha atipik, daha kuralsız, daha esnek ve daha sıkı denetime dayalı bir çalışma düzeni bekliyor.

Bu durum çalışmanın düzensizleşmesine ve eğretileşmesine yol açacak. İşler giderek daha fazla evlere kayacak. Evler iş yeri haline gelecek. Çalışan üzerinde e-denetim daha da artacak. İşyerleri ve evler adeta bir panoptikon gözetim ortamına dönüşecek. E-çalışma nedeniyle iş-kişisel yaşam dengesi bozulacak, çalışma süreleri daha da uzayacak.

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir