NEW YORK (AA) – Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’nde, Suriye’de siyasi ve insani durumun ele alındığı oturumda konuştu.
Güvenlik Konseyi üyelerini Suriye’deki son durum hakkında bilgilendiren Pedersen, “Suriye halkı, 2254 sayılı kararın uygulanmasına yönelik net bir siyasi yolun ortaya çıkmaması, uzun süreli bölünme ve umutsuzluk tehdidinin oluşturulması nedeniyle zamanla daha da derinleşen bir krizin içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.
“Kapsamlı bir siyasi sürecin yokluğunda her türlü olumsuz eğilim giderek artıyor.” diyen Suriye Özel Temsilcisi, bunun, Suriyeliler ve uluslararası toplum için “korkunç riskler” oluşturduğunu söyledi.
Geir Pedersen, “Bu dinamikler devam ederse, kaçınılmaz olarak daha fazla sivilin acı çektiğini göreceğiz.” diye konuştu.
Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriye’de çözümsüzlüğün uzamasının, bölgenin istikrarsızlığı ve “radikal grupların güçlenmesi konusundaki endişeleri derinleştirdiğini” dile getirdi.
Suriye’de, eğitime sürekli erişimden mahrum bırakılan çocukların geleceğinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Pedersen, mevcut durumun, “Suriye’nin birliğini tehdit etmekle birlikte radikalizm potansiyelini de körüklediğini” ifade etti.
Ülkedeki ekonominin “feci durumunun” düzeleceğine dair bir işaretin olmadığını belirten Pedersen, “Derin ve karmaşık çatışmalar basitçe yönetilemez veya kalıcı olarak kontrol altına alınamaz; bunları çözmek için de siyasi bir ufuk bulunmalıdır.” dedi.
“Halk her zamankinden daha fazla yardıma muhtaç”
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle bölge halkının her zamankinden daha fazla insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.
Griffiths, BM Güvenlik Konseyi’nde, Suriye’de siyasi ve insani durumun ele alındığı oturumda konuştu.
BM Acil Yardım Koordinatörlüğü görevinden ayrılmaya hazırlandığını belirten Griffiths, “Suriye halkının acılarının hala devam etmesi bana da acı veriyor. Çatışmaların herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla insanın yardıma ihtiyacı var. Son değerlendirmelere göre bu sayı 16,7 milyon.” ifadelerini kullandı.
Griffiths, “Suriye genelinde 7 milyondan fazla insan yerinden edilmiş durumda. Bu rakamı yalnızca Sudan geride bırakıyor. Milyonlarca kişi ise komşu ülkelerde ve ötesinde mülteci olarak yaşamaya devam ediyor.” dedi.
BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Suriye’deki insani ihtiyaçlar artmaya devam ederken, yardımlar için gereken finansmanın sağlanamamasıyla ilgili endişelerini paylaşarak “Ancak yeterli finansman olmadan bunu yapamayız.” diye konuştu.
“Geçtiğimiz üç yılda, İnsani Yardım Planı finansmanında sürekli bir azalma gördük; 2021’de finanse edilen yüzde 55’ten geçen yıl yalnızca yüzde 39’a geriledi.” diyen Griffiths, bunun, “krizin başlangıcından bu yana görülen en büyük finansman açığı” olduğunu vurguladı.
“Geçtiğimiz üç yılda, İnsani Yardım Planı finansmanın fonlanmasında sürekli bir azalma gördük. 2021’de finans ihtiyacının yüzde 55’i toplanabilirken geçen yıl bu oran yüzde 39’a geriledi.” diyen Griffiths, bunun, “krizin başlangıcından bu yana görülen en büyük finansman açığı” olduğunu vurguladı.
Geçen yıl yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, Suriye hükümetinin acil durum tedbirlerini benimsediğini söyleyen Martin Griffiths, “Türkiye hükümeti de kendi tarafında aynısını yaparak yardım çalışmalarına acil erişim izni verdi.” diye konuştu.
BM Acil Yardım Koordinatörü, “ekonomik krizin derinleştiği ve Gazze’deki gelişmelerden kaynaklanan bölgesel gerilimlerin bölgeye yayılma tehlikesinin bulunduğu” bir dönemde, çözüm için bir sonraki doğal felaketin beklenmesinin doğru olmayacağını kaydetti.
Muhabir: Mücahit Oktay